Cele mai bune orașe pentru afaceri

Data publicării:
angajati birou-1

Mediul de afaceri de dincolo de Carpați este de departe cel mai potrivit dezvoltarii afacerilor. La polul opus se află Moldova, căci singurul oraș din regiune care a reușit să intre în top 10 este Iașiul.

Pentru al doilea an consecutiv, Timișoara este cel mai bun oraș pentru afaceri, potrivit topului Forbes, care mai remarcă faptul că industria auto și sectorul IT sunt domeniile care au adus bunăstarea acestui oraș. Timișoara este un important centru universitar și companiile au avut de unde să facă rost de forță de muncă specializată.

La rândul lor, companiile din auto-moto colaborează în mod frecvent cu școlile profesionale din oraș, dar tot nu e destul. Șomajul în Timiș este de doar 2% și angajatorii din județ se confruntă cu un deficit de forță de muncă. În anumite cazuri, firmele din Timișoara au fost nevoite să își aducă personal calificat tocmai din Galați, oraș aflat la aproape 700 de kilometri distanță. În plus, în ultimii ani, Primăria a costruit mai multe clădirii în care companiile abia înființate pot să închirieze un sediu la tarife preferențiale. Așa se poate explica de ce tinerii din Timișoara înființează an de an tot mai multe firme.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai bune orașe pentru afaceri se află Cluj Napoca. Față de ediția din 2015, Clujul a urcat un loc, reușind să devanseze Bucureștiul. Desigur, a contat și faptul că la Cluj există în acest moment trei parcuri industriale și două dintre ele sunt ocupate în proporție de 100 %. Un an al patrulea parc se află în construcție și ar urma să fie gata în 2018.

Dezvoltarea Clujului este confirmată printre altele și de faptul că apartamentele și chiriile din Cluj au ajuns să fie cele mai mari din țară, sau de faptul că șomajul în județ este de numai 3%. Producția din Cluj este ceva mai variată și în afară de IT și auto-moto, mai sunt și destule firme din sectoare ca producția mobilei, cosmetică sau alimentară.

Al treilea în top este Bucureștiul, care înregistrează cea mai mare cădere în clasament. În 2014, Capitala se află pe primul loc, însă de atunci, a fost depășită de Timișoara și Cluj. Corupția este cea mai mare problemă pentru cei care vor să facă afaceri în București și sugestiv este faptul că Primarul General, precum și mai mulți primari de sector au probleme cu legea.

Totuși, Capitala are un potențial uriaș, fie și numai prin faptul că în București se întâlnesc trei autostrăzi. Numai că felul în care sunt conectate prin șoseaua de centură a Capitalei lasă mult de dorit. Chiar și așa, în București își au sediul cele mai importante companii private din România. Printre ele, OMV Petrom, Orange, Kaufland sau British American Tobacco. Așa se face că, în ciudă faptului că investitorii se reorientează, contribuția la Produsul Intern Brut al României tot este de 17%.

Trăgând linie, jumătate dintre orașele bune pentru afaceri se află dincolo de Carpați. Trei dintre ele, Timșoara, Arad și Oradea se află extrem de aproape de graniță, lucru care le permite firmelor să facă export într-o țară fără drumuri. Un singur oraș din clasamentul Forbes se află în Moldova. Este vorba despre Iași, care nici măcar nu a intrat în top 10 la ediția de acum doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri