Cercetătorii, scutiți de impozit. Este însă suficient pentru cercetarea românească?

Data publicării:
52fce68195f9cf9f40000001

Peste 43 de mii de cercetători ar urma să beneficieze de această măsură. Unii atrag atenţia că - şi în aceste condiţii - diferenţa dintre ce câştigă în ţară şi ce pot obţine peste hotare e în continuare mare.

Nu în ultimul rând progresul activităților de cercetare-dezvoltare și implementarea rezultatelor acestuia în economie nu se rezumă la salarizarea cercetătorilor, spune economistul Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului Fiscal. Este o măsură bună însă cercetarea are nevoie de mai mult decât atât, afirmă el.

Rugat să dea câteva exemple a ceea ce trebuie făcut economistul spune: trebuie inventariate institutele de cercetare, trebuie prioritizate alocațiile de fonduri iar aceste institute trebuie folosite la capacitatea lor.

Măsura scutirii de impozite e bună, dar nu se știe cât de mari vor fi efectele, adaugă Ionuț Dumitru. Prevederile ordonanței s-ar putea dovedi neclare. Aceasta scutește de impozit a cercetătorii din zona aplicativă. Rămâne neclar însă cum se va face distincția între cercetarea fundamentală și cea aplicativă, tehnologică, ce se va întâmpla cu cercetătorii din domenii ce nu țin de tehnologie ci de zona socială, precum institute de cercetare în educație, calitatea vieții, relații de muncă, etc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri