Cheltuieli de aproape două miliarde de lei pentru stat

Data publicării:
bani euro lobbz

În total, măsuri precum majorarea alocaţiilor sau creşterea pensiilor ar putea costa statul aproape două miliarde de lei pe an. Persoanele cu venituri mici sunt primele pe lista celor care vor primi mai mulţi bani. „În ani electorali, guvernele de orice culoare adoptă măsuri cu un pronunțat caracter social pentru a cumpără bunăvoința electoratului”, a spus economistul Bogdan Glăvan.

De la anul, jumătate de milion de copii vor primi alocaţii duble, adică 84 de lei. Iar 700 de mii de persoane cu dizabilităţi vor avea indemnizaţii mărite cu 16 procente.

În total, 60 de mii de copii vor primi astfel mai mulţi bani. ŞI NU sunt singurele măsuri anunţate. Beneficiază de amnistie fiscală 50 de mii de pensionarii, 20 de mii de mame şi 25 de mii de bugetari. Vor primi însă banii pe parcursul a cinci ani. De la 1 ianuarie se majorează şi salariul minim la 975 de lei, iar pensiile celor 5,3 milioane de pensionari vor creşte cu 5 procente.

O parte sunt previzibile, atunci când vorbești despre pensii, altele sunt pur și simplu niște găselnițe”, a mai spus Bogdan Glăvan. Economiştii spun că pentru a face rost de bani Guvernul a tăiat cu o treime investiţiile din bani publici şI a introdus impozite noi, precum taxa pe construcţii speciale. Economiştii spun că Guvernul are la dispoziţie în jur de 6 miliarde de lei. Este exact diferenţa dintre cheltuielile şI veniturile statului din primele 8 luni ale acestui an.

Câţi bani ar putea cheltui statul (estimări/an)

Alocaţii duble 252 mil. lei

Hrana copiilor instituţionalizaţi 172,8 mil. lei

Pensii majorate 907 mil. lei

Persoane cu dizabilităţi 380,7 mil. lei

Amnistie fiscală pentru mame şi pensionari 80 mil. lei

Amnistie fiscală pentru bugetari 60 mil. lei

Total: 1,852 mld. lei

sursa: Ministerul Muncii

Cheltuieli mai mici (deficit bugetar/PIB)*

2014 0,24%

2013 1,3%

*ianuarie-august

sursa: Ministerul Finanţelor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri