Chinezii vor profit garantat la Cernavodă

Data publicării:
chinezi

E o formă de ajutor de stat. Investitorul chinez solicită ca electricitatea produsă să fie cumpărată la un anumit nivel iar dacă în piață este mai ieftină, atunci statul trebuie să vină să acopere diferența. Problema este că orice ajutor de stat trebuie aprobat de Bruxelles, ceea ce va complica și mai mult situația. Chinezii nu fac investiții de amploare fără garanții de stat.

Pentru asemenea proiecte s-au mai obținut derogări, dar cu greu. Marea Britanie a beneficiat de clemență în privința unui ajutor de stat pentru o investiție, tot cu chinezii, însă a negociat intens, timp de doi ani. Deci România va avea mari dificultăți. Nu are poziția Regatului Unit în Uniunea Europeană, iar în al doilea rând, durata mare de timp în care se poate obține aprobarea ajutorului de stat. Potrivit unor surse din piața energiei citate de economica.net, România nici măcar nu a deschis discuțiile pentru un eventual ajutor de stat.

În aceste condiții proiectul ar putea avea întârzieri și mai mari. Nuclearelectrica a semnat memorandumul pentru construcția celor două reactoare cu China General Nuclear Power, iar durata va fi de șapte ani de la semnarea contractului. Deci, dacă ar fi să punem cap la cap termenele, doi ani de negociere pentru ajutor de stat, apoi construcția ar ieși un 2024 ca an de punere în funcțiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri