Cioloș: Exploatarea de la Roșia Montană nu este o prioritate

Data actualizării: Data publicării:
rosia montana wiki

Întrebat dacă exploatarea aurului la Roşia Montană mai este o prioritate, premierul a răspuns că nu, pentru că se ştie care este situaţia proiectului minier ce propunea exploatarea zăcământului din zonă.

protest rosia montana

"Păi nu, pentru că ştiţi care este situaţia cu proiectul respectiv. Pe de altă parte, Ministerul Culturii a decis să propună un proiect pentru protecţia în patrimoniul UNESCO a unei zone de acolo, unde a fost o exploatare auriferă şi unde avem un patrimoniu care cred că este foarte important să fie valorificat. Dar cum spuneam, încercăm să găsim modalitatea prin care acolo unde se poate face exploatare minieră respectând legislaţia, Legea minelor şi celelalte legi ale ţării, să putem să le facem. Să nu se excludă una pe alta, dar respectând legile în primul rând şi respectând resursele pe care le avem acolo”, a spus Cioloş.

Întrebat dacă există o perspectivă pentru exploatarea aurului de la Roşia Montan în planurile Guvernului, Cioloş a spus că nu poate da un răspuns la această întrebare, însă a precizat că nu este prioritatea Executivului acum.

"Nu pot să vă dau un răspuns acum. Nu este prioritatea noastră acum. Prioritatea noastră este să luăm ceea ce se poate face acum, să punem împreună resursele respective şi să le putem valorifica”, a mai spus Cioloş.

Premierul a precizat că în momentul de faţă există totuşi exploatări miniere în zona Roşia Montană care funcţionează, dând exemplul exploatării de cupru şi precizând că în această zonă va trebui rezolvată problema poluării.

"Există şi în momentul de faţă exploatări miniere, e o exploatare minieră de cupru. E o problemă de poluare pe care trebuie să o rezolvăm. Vor fi investiţii şi aici pentru asanarea apelor subterane şi a reziduurilor care ies din exploatarea minieră” a mai spus Dacian Cioloş.

 

La sfârşitul lunii octombrie, ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţa, pe pagina sa de Facebook, că situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, marcând astfel un prim pas făcut în direcţia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

La scurt timp, secretarul de stat Oana Bogdan a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Culturii negociază trecerea Muzeului Mineritului de la Roşia Montană în subordinea sa.

Pe de altă parte, statul român are de rezolvat litigiul pe care îl reclamă în instanțele comerciale internaționale RMGC, compania care a investit în proiectul exploatării aurului de la Roșia Montană peste 20 milioane de dolari. RMGC a făcut prospecțiuni și a ajuns la concluzia că există încă zăcăminte aurifere în munții care au fost exploatați încă din epoca romană. Cu contracte semnate de statul român pentru prospecțiuni, RMGC a investit în conservarea patrimoniului zonei, a creat locuri de muncă și nu a obținut avizele pentru exploatarea propriu-zisă. 

Proiectul exploatării a avut oponenți în rândul societății civile, care au reclamat pericolul folosirii tehnologiei cu cianuri pentru separarea aurului de zăcăminte, singura tehnologie cunoscută, care prezintă risc de mediu. De asemenea, opozanții proiectului au mai invocat și distrugerea vestigiilor istorice, datând din perioada romană, pe care RMGC se angajase să le conserve, în absența unor politici concrete ale statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri