Cioloș vrea o nouă structură care să se ocupe de autostrăzi, ridicată de la zero

Data publicării:
autostrada noua

Guvernul vrea să înfiinţeze o structură dedicată marilor proiecte de infrastructură. Nu va fi un minister, ca cel înfiinţat temporar de fostul premier Victor Ponta, minister condus de Dan Şova, ci o entitate care va fi construită de la 0, cu experţi dedicaţi pe partea de proiectare şi urmărire a proiectelor. Anunţul a fost făcut de premierul Dacian Cioloş, pentru Digi24, în contextul în care, spune el, Compania Naţională de Drumuri este foarte greu de reformat.

”CNADNR, de exemplu, e foarte greu să fie reformat și să așteptăm de la el mai multa eficiență. Va fi nevoie de asta, dar ne gândim din ce în ce mai serios la o structură dedicată pentru proiecte mari de infrastructură, care să fie construită de la 0, dar cu experți dedicați pentru partea de proiectare și de urmărire a acestor proiecte, pentru că problema noastră în infrastructură nu e legată doar de partea birocratică, de avizare, ci și de calitatea pregătirii acestor proiecte care are impact negativ în execuția lucrărilor. Ne gândim să facem acest lucru în cadrul unei legi dedicate centenarului și în acest context să introducem câteva proiecte mari de infrastructură și sub formă de pilot, de test, să vedem dacă lucrurile pot funcționa mai bine”, spune premierul.

Nu este clar însă dacă noua structură va funcționa și vor exista mai multe impedimente. Unul dintre acestea este că pentru a derula proiecte finanțate din fonduri UE o autoritate contractantă, în cazul de față CNADNR, trebuie să aibe acceptul Comisiei Europene. In al doilea rând personalul de specialitate care nu este prea numeros pe piață are șanse maxime să fie același cu cel care activează acum, în cadrul CNADNR. Inginerii specializați în proiectare de drumuri și poduri nu sunt numeroși pe piață, iar rodarea funcțională a unei noi entități s-ar putea să fie un proces de lungă durată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri