Codul Fiscal vine cu o nouă contribuție la pensii

Data publicării:
taxe impozite ghiseu-1

Mai exact, este vorba despre cei care sunt şi angajaţi, şi persoane fizice autorizate. Proiectul noului Cod Fiscal prevede că aceştia vor avea obligaţia să plătească pentru fondul de pensii un procent de 10,5% din veniturile obţinute în afara salariului.

Specialiştii IT sunt principalii vizaţi de noua contribuţie la pensii. Cei mai mulţi dintre ei sunt înregistraţi ca persoane fizice autorizate şi obţin venituri substanţiale din proiectele independente sau din colaborări cu marile firme. Asta, în timp ce salariile înregistrate în cărţile lor de muncă pot fi de nivel mediu.Este o împovărare extra faţă de ce era până acum şi nu văd utilitatea acestei contribuţii suplimentare, din moment ce deja angajatorul plăteşte deja contribuţia pentru angajat către sistemul de pensii”, a declarat Andra Haraga, specialist în IT. 

Potrivit noului Cod Fiscal, salariații care au venituri suplimentare ca PFA trebuie să achite şi pentru acestea contribuţia inviduală la fondul de pensii, de 10,5% din venitul suplimentar net. În acest moment plătesc doar contribuţia pentru sănătate, de 5,5%, şi impozitul pe venit, de 16%.

„O suprataxare ar reprezenta pentru ei un imbold de a părăsi ţara pentru alte zone care sunt mai prietenoase: Olanda, Irlanda şi SUA”, a explicat Voicu Oprean, directorul unei firme de IT. Angajaţii marilor firme din domeniul IT beneficiază în acest moment de o serie de facilităţi, cea mai importantă fiind aceea că sunt scutiţi de plata impozitului pe venit.

În acest sector sunt înregistrate 14.000 de persoane fizice autorizate care acoperă 30% din totalul forţei de muncă din IT, potrivit Institutului Naţional de Statistică. 

Intenţia declarată a guvernanţilor este de a lărgi baza de aplicare a contribuţiei de pensii asupra tuturor veniturilor de natură PFA”, a spus Angela Roşca, specialist fiscal. 

Contribuţiile la sănătate şi la pensie sunt plafonate la nivelul celor datorate pentru un venit de cinci salarii medii pe economie. Asta înseamnă că persoanele fizice autorizate vor plăti o contribuţie maximă la pensie de aproape 16.000 de lei pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri