Comisia Europeană investighează ajutoarele de stat de la Oltchim

Data publicării:
OLTCHIM PROFIT CAPTURA

Comisia Europeană va examina în special acumularea datoriilor față de fostul AVAS, Autorizatea pentru Valorificarea Activelor Statului, și anulările de datorii către această autoritate, precum și diferite întreprinderi de stat din planul de reorganizare a companiei Oltchim elaborat de administratorul judiciar.

Sprijinul acordat Oltchim de către alte două companii de stat, CET govora și Salrom, este în atenția Comisiei Europene pentru că, în ciuda deteriorării situației financiare a companiei din Râmnicu Vâlcea, cele două companii au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică.

În urma dificultăților economice întâmpinate de societatea Oltchim și a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acționeze în același mod. Datorită recentei sale reorganizări, situația financiară a Oltchim s-a îmbunătățit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităților economice ale acestei societăți, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului”, a declarat comisarul european Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, potrivit Agerpres.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei. Statul român deține un pachet de control de 54,8% în cadrul societății. În ianuarie 2013, Oltchim a fost declarată insolventă.

De atunci, aceasta a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (și aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizând plata datoriilor anterioare din încasările pentru o viitoare privatizare. Având în vedere faptul că prețul de vânzare estimat în eventualitatea unei privatizări nu ar acoperi întreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.

Întrucât Oltchim este o societate aflată în dificultate financiară, singura categorie de ajutoare permisă ar fi reprezentată de ajutoarele pentru salvare și restructurare. Un astfel de ajutor poate fi considerat compatibil, în conformitate cu criteriile stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, în cazul în care societatea are un plan de restructurare viabil, aprobat de către Comisie, care asigură restabilirea viabilității sale pe termen lung, și aceasta contribuie la costurile de restructurare.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri