Comisia Europeană, reticentă la planul de reducere a TVA

Data publicării:
Berlaymont Comisia Europeana -AFP Mediafax Foto-GEORGES GOBET-2

 

Foto: Mediafax

Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape cele mai noi evoluţii privind propunerea Guvernului României de reducere a TVA la 19% de la 24%”, a declarat Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt al Executivului UE pe problematica locurilor de muncă, creşterii economice şi investiţiilor.

Recentele misiuni tehnice au constatat semnale de progrese în politicile economice ale României, inclusiv în privinţa finanţelor publice. Cu toate acestea, noua propunere unilaterală de reducere a TVA ridică semne de întrebare esenţiale şi poate avea un impact negativ asupra sustenabilităţii situaţiei fiscale a României. Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menţinut, iar noi am recomanda precauţie, am recomanda o evaluare asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel”, a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

Victor Ponta anunță, din Turcia, TVA de 19%, înainte de 1 ianuarie

Anunțul privind reducerea TVA la 19% a fost făcut, duminică, de premierul Victor Ponta, printr-o postare pe Facebook: „Miercuri, deputații Coaliției PSD-UNPR-ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern cu o singură modificare - reducerea cotei standard de TVA să fie la 19% (nu 20%) - astfel închidem și simbolic dezastrul produs în 2010. Avem spațiu fiscal bugetar predictibil și asigurăm un important consens politic (PNL a anunțat că votează Codul dacă facem 19% în loc de 20%). Am discutat și este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!”.

E.Teodorovici: Ministerul analizează posibilitatea reducerii TVA la 19% înainte de 1 ianuarie 2016

Ministrul Finanțelor a confirmat, luni, informația dezvăluită de Victor Ponta. „Aşa cum s-a aprobat astăzi în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, un lucru foarte plăcut, comisia a votat în unanimitate pentru noul Cod fiscal, care are o cotă de TVA redusă la 19%, de la 1 ianuarie 2016”, a spus Eugen Teodorovici.

El a mai spus că i-a informat pe cei de la FMI, BM şi CE în legătură cu acest lucru şi urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale. „Decât i-am informat”, a răspuns Teodorovici, întrebat ce au spus cei de la FMI, BM şi CE de reducerea TVA.

Citiți și: Efectele scăderii TVA la 19% înainte de 1 ianuarie 2016

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri