Comitet pentru evitarea crizelor financiare

Data publicării:
bnr captura

Dacă preşedintele aprobă legea de înfiinţare, vom avea o insituţie cu nume pompos, dar cu rol serios: Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Nouă specialişti de la Banca Naţională, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Guvern vor avea grijă să identifice eventuale riscuri care ar putea duce la criză financiară. Apoi vor emite recomandări pe care Guvernul este obligat să le aplice.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR: „Şi până acum, Banca centrală şi ASF făceau recomandări Guvernului. Dar Guvernul le putea arunca la coş. Acum, Guvernul, Banca Naţională, ASF au obligaţia să ia în seamă recomandările, să emită acte normative prin care să repare ceea ce s-a semnalat că e stricat.”

Avocaţii cred însă că legea dă puteri prea mari acestui comitet, în condiţiile în care nicio altă instituţie nu are dreptul să se amestece în activitatea noii structuri.

Gheorghe Piperea, avocat: „Pune negru pe alb că orice fac aceşti oameni plus tehnicienii lor în exercitarea acestor atribuţii este scutit, în totalitate de răspundere penală şi civilă, fără ca imunitatea aceasta de răspundere penală sau civilă să fie în vreun fel ridicată.”

Asemenea structuri există însă în majoritatea statelor europene şi funcţionează fără probleme.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Vreau sa va spun ca funcționează la nivelul UE de 4 ani și ceva, că nicăieri nu este un atac la Constituție, că nicăieri nu este o dictatură sau un supraguvern, că este o instituție nouă după criza din 2008 care funcționează foarte bine.”

Mai mult, guvernatorul Băncii Naţionale are obligaţia să prezinte Parlamentului un raport anual despre activitatea comitetului.

Consiliul general al Comitetului pentru Supravegherea Macroprudenţială

- 5 membri de la BNR: guvernator, prim-viceguvernator, 2 viceguvernatori şi economist-şef

- 2 membri de la ASF: preşedinte şi prim-vicepreşedinte

- 2 membri de la Guvern

Sursa: forma legii trimisă la promulgare

Ce face Comitetul pentru Supravegherea Macroprudenţială

"În îndeplinirea obiectivului fundamental, Comitetul şi membrii Consiliului general nu solicită şi nu acceptă instrucţiuni din partea niciunei autorităţi, instituţii sau organism public ori privat."

Sursa: forma legii trimisă la promulgare  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri