Comorile descoperite de FBI în buncărul din SUA al soţilor Nemeş

Data publicării:
buncar

Ofiţerii FBI au confiscat acum toate bunurile. Cei doi români sunt acuzaţi că alături de Codruţ Marta, şeful de cabinet al fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, ar fi prejudiciat statul român cu 15 milioane de euro. Sunt cercetaţi şi în Statele Unite, tot pentru evaziune. Prejudiciul e ceva mai mic, echivalentul a 3 milioane de euro.

89.000 de dolari cash, 21 de cutii cu monede din argint, alte peste 800 de monede antice din aur şi argint, 7 autoturisme de lux, zeci de jachete din piele, încălţăminte, poşete, blănuri, toate purtând semnătura unor importante case de modă.

Pe listă se mai află 12 arme de foc şi 6 televizoare. Şi asta nu este tot, soţii Nemeş aveau şi statuetele cu Minnie şi Mickey Mouse din cristale Swarowski. Aceasta este lista completată de ofiţerii FBI cu bunurile de valoare găsite în buncărul din Yelm, Washington.

Bunuri confiscate de la soţii Nemeş

-513 monede din aur

- 89,000 de dolari retraşi din diverse conturi bancare

-7 autoturisme de lux

-21 de cutii cu monede din argint

-haine de copii semnate de designeri celebri

- 31 de geci din piele o blană de nurcă şi o haină din piele de şarpe

- 43 de perechi de pantofi, plus o pereche de cizme de cowboy din piele de crocodil

-26 de poşete de lux

- 115 ceasuri şi bijuterii

- 12 arme de foc

- 6 televizoare şi 10 iPaduri

- statuete cu Mickey şi Minnie Mouse din cristal Swarovski

Diana şi Radu Nemeş au fugit din România în 2012, când au aflat că DNA-ul îi va pune sub acuzare. Tot atunci a dispărut în mod misterios şi Codruţ Marta. Cei doi au ales să se ascundă în localitatea Yelm din statul Washington. Nu s-au putut abţine nici în SUA, aşa că au mai dat un tun de 3 milioane de euro. FBI le-a întocmit dosar penal pentru evaziune fiscală cu vin. Statele Unite au confiscat astfel doar o mică parte a averii pe care soţii Nemeş au acumulat-o prin sistemul de evaziune fiscală. Procurorii americani susţin că banii au fost spălaţi în România şi în Dubai.

"Diana Nemeş a transferat fonduri din Dubai unor brokeri specializaţi în tranzacţii cu metale preţioase, pentru a cumpăra cantităţi semnificative de aur. Ea a deschis numeroase conturi bancare, în numele societăţilor pe care le-a creat, pentru a deţine titlul de proprietate asupra activelor şi a ascunde controlul soţului asupra lor", se arată în referatul procurorilor americani.

Daţi în urmărire internaţională prin Interpol de România şi cu FBI pe urmele lor, soţii Nemeş şi-au construit un adevărat buncăr pe proprietatea de 23 de hectare. Cu o uşă de oţel care putea fi închisă din interior, buncărul ar fi putut găzdui confortabil familia luni de zile, dacă nu chiar ani, având în vedere depozitele de hrană găsite la percheziţii", se arată în referatul procurorilor americani.

În aprilie 2014, Diana şi Radu Nemeş au fost găsiţi de ofiţerii FBI. Probele strânse în SUA arată că cei doi ar fi investit banii proveniţi din afaceri ilegale cu produse petroliere în achiziţionarea a patru proprietăţi în statul Washington.

Un agent federal a dezvăluit că familia Nemeş călătorea în Statele Unite cu avionul la clasa business şi stătea la hoteluri de lux. Cuplul ar fi cheltuit în doar un an peste 235.000 de dolari în magazine de lux şi a retras din conturi numerar în valoare de sute de mii de dolari.

Diana şI Radu Nemeş au fost extrădaţi de autorităţile americane. Ei au fost aduşi pe rând în România, în luna mai a acestui an, la distanţă de o săptămână.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri