72% dintre firme nu pot să-şi ocupe posturile scoase la concurs

Data actualizării: Data publicării:
angajati companii

Se adânceşte deficitul de forţă de muncă. Dacă anul trecut 61% dintre companiile din România aveau dificultăţi cu ocuparea posturilor scoase la concurs, anul acesta nu mai puţin de 72% dintre firme au această problemă. Sunt greu de găsit atât angajaţii calificaţi, cât şi cei necalificaţi. Asta arată că, pe deoparte nu există suficienţi oameni pregătiţi pe anumite meserii şi, pe de altă parte, salariile oferite de unele companii nu sunt suficient de mari cât să atragă forţa de muncă mai puţin calificată.

Deficitul de forţă de muncă din România a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, arată un studiu Manpower. Chiar dacă firmele şi-au recăpătat optimismul şi au început să facă din nou angajări, nu reuşesc să ocupe toate posturile scoase la concurs. Prin urmare, recrutarea angajaţilor a ajuns să fie un proces dificil pentru aproape trei sferturi dintre companii, în creştere cu 11 procente faţă de anul trecut. Iar criza de personal este greu de rezolvat. Companiile care scot la concurs posturi specializate trebuie să concureze între ele pentru atragerea sau reţinerea unui număr limitat de oameni calificaţi. În schimb, companiile care fac recrutări pentru posturi fără calificare se lovesc de refuzul oamenilor de a lucra pe salarii mici.

De altfel, meseriile pentru care există cel mai mare deficit de forţă de muncă sunt foarte variate. Cel mai greu de recrutat sunt meseriaşii de toate tipurile. Sunt urmaţi de muncitorii necalificaţi şi ingineri, precum şi de operatorii din fabrici şi şoferi. Sunt aşadar posturi cu un necesar diferit de calificare. În unele cazuri companiile pot să se ocupe chiar ele de instruirea oamenilor. Însă, pentru posturile de ingineri, angajaţii trebuie să urmeze mai întâi o facultate, iar numărul studenţilor a fost în scădere în ultimii ani.

În topul deficitului de personal se află şi meserii aflate la polii opuşi ai salarizării. Posturile cu cele mai mici salarii medii din economie, cele din hoteluri şi restaurante sunt la fel greu de ocupat ca posturile cu cele mai mari salarii, cele de IT-işti. Iar probleme cu recrutarea sunt şi în sectorul comercial, dar şi în cel financiar.

Deficitul de forţă de muncă din România este cel mai mare din regiune, de două ori peste media celorlalte ţări. Următoarele poziţii sunt ocupate de Turcia, în care 66% dintre firme au probleme cu recrutările şi de Bulgaria, unde 62% dintre firme nu reuşesc să acopere posturile scoase la concurs. La polul opus, în Norvegia, Olanda şi Marea Britanie mai puţin de 20% dintre firme se plâng de un deficit al forţei de muncă.

La nivel mondial, doar companiile din Japonia şi Taiwan au probleme mai mari cu recrutările decât România. În Japonia, o ţară care se confruntă cu un proces accelerat de îmbătrânire a populaţiei, nu mai puţin de 86% dintre firme au dificultăţi cu atragerea forţei de muncă.

România încă nu a ajuns la un procent atât de mare, însă nici nu are deocamdată foarte multe soluţii la îndemână pentru acoperirea prăpastiei care există în acest moment pe piaţa muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri