Agenda de discuții a lui Macron: Angajații ieftini proveniți din România

Data actualizării: Data publicării:
macron
Foto: Guliver/GettyImages

Emmanuel Macron urmează să efectueze un turneu în Austria, România şi Bulgaria, în perioada 23-25 august, cu scopul de a consolida relaţiile cu aceste ţări şi urmează să discute, cu această ocazie, şi cu premierii ceh şi slovac, a declarat luni o sursă de la Elysée pentru Reuters.

macron
Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele francez îşi va apăra voinţa de a înăspri regulile în domeniul muncii detaşate în Europa, o promisiune de campanie care îngrijorează mai mulţi membri ai Uniunii Europene (UE), mai ales în Europa Centrală şi de Est, potrivit News.ro.

Una dintre categoriile de muncitori ”detașați” de către francezi, dar și alte țări UE, este cea a conducătorilor auto de camioane. Acuzând un dumping social făcut de țările estice țări din vestul Europei precum Italia, Franța, Belgia sau Germania au impus firmelor de transporturi rutiere să plătească servicii de cazare ale conducătorilor auto pe durata odihnei săptămânale la hoteluri și să achite angajaților lor salariul minim din țara în care ei se găsesc.

După întâlnirea sa cu liderii statelor membre ale Grupului de la Vişegrad (V4, din care fac parte Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia), în iunie, această vizită reprezintă ”un simbol important, având în vederea că acestea sunt ţări care au fost uneori neglijate în trecut, ignorate de Franţa, sau care, în orice caz, se simt ca atare”, potrivit sursei citate.

România, Bulgaria, Cehia şi Slovacia sunt, în Europa de Est, ”ţările poate cele mai ataşate ancorării lor europene sau participării lor la iniţiative europene ale momentului”, a adăugat sursa citată. ”Ele sunt ţări care joacă jocul european în mod foarte activ, care vor să fie actori angajaţi”.

O revizuire a directivei cu privire la muncitorii detaşaţi va fi evocată într-o întâlnire cu cancelarul austriac Christian Kern şi premierii ceh Bohutslav Sonotka şi slovac Robert Fico pe 23 august, la Salzbourg.

Subiectul va fi abordat pe 24 august la Bucureşti, în România, iar pe 25 la varna, în Bulgaria.

Preşedinţia estonă a Uniunii Europene urmează să propună un compromis, în septembrie, la ultima propunere de reformare a directivei, care a fost considerată ”prea timidă” de către Paris.

Emmanuel Macron îi va primi pe 28 august pe liderii german Angela Merkel, italian Paolo Gentiloni şi spaniol Mariano Rajoy, împreună cu care va face un tur de orizont al subiectelor europene de actualitate, dar mai ales cu privire la migraţie, economie şi apărare.

Şeful statului francez urmează, de asemenea să se întâlnească cu premierul olandez Mark Rutte pe 31 august, la Paris.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri