Video ASF: Fondul de Garantare va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la Euroins

Data actualizării: Data publicării:
daniel apostol asf
Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, a declarat, vineri, la Digi24, după decizia Autorității de a retrage autorizația de funcționare a Euroins ca urmare a intrării în insolvență, că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la această firmă.

„La această societate au avut loc acțiuni de control intense. În ultimele 6 luni, controlul a fost extrem de minuțios, a fost o acțiune la care experții de la ASF au depus eforturi pentru a vedea care este starea financiară a acestei companii.

Decizia Consiliului se bazează pe o amplă analiză a situației la această societate”, a afirmat Daniel Apostol.

Întrebat dacă putea să fie preîntâmpinată această situație, Apostol a declarat: „Euroins a fost obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat o evidențiere a situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie anul curent, ASF a aplicat peste 20 de acțiuni soldate cu amenzi de peste 16 milioane de lei. Toate sancțiunile au fost confirmate pe fond sau definitiv de instanțele de judecată, confirmând astfel justețea deciziilor luate de ASF”.

În ceea ce privește sesizarea procurorilor de către ASF, purtătorul de cuvânt a spus: „Autoritatea nu comentează informații care sunt de natură să intervină în procese de analiză ale altor autorități ale statului”.

„În cadrul deciziei privind retragerea autorizației, ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților tocmai cu sarcina de a face toate demersurile pentru preluarea patrmoniului acestei societăți. Conform legii, FGA va plăti toate drepturile polițelor de asigurări, adică toate daunele înregistrate de șoferii păgubiți în accidente, în care vinovați sunt asigurații RCA la această societate.

Legea prevede că Fondul poate fi finanțat din mai multe surse”, a precizat el.

Acesta a spus că ASF nu are atribuții pe stabilirea tarifelor la produsele și serviciile de asigurare.

„Lucrăm la variante care au menirea să vină în protejarea consumatorului”, a mai precizat Daniel Apostol.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționare a Euroins, cel mai mare asigurător din piața polițelor RCA. Decizia a fost luată joi seară și vine după ce premierul Ciucă a declarat zilele trecute, după o întrevedere recentă cu Nicu Marcu, preşedintele ASF, că trebuie să se găsească soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată.

Guvernul a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, că „va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața” RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul o plafonare a tarifelor RCA, după scandalul privind creșterile de până la 40%.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri