Bayer a plătit 66 de miliarde de dolari pentru Monsanto

Data publicării:
Bayer Buys Monsanto
Foto: Gulliver/GettyImages

După ce i s-a făcut curte luni întregi, Monsanto a acceptat ieri să fie preluat de Bayer. Suma - 66 de miliarde de dolari - cea mai mare tranzacție cash din istorie, în urma căreia se formează și cea mai mare companie agrochimică din lume.

La așa un șir de recorduri șansele sunt să aibă ceva de obiectat consiliile de concurență, fiindcă, împreună, Bayer și Monsanto ajung să controleze un sfert din piața mondială de semințe și pesticide.

Pentru a domina industria, Bayer a urcat oferta pentru Monstanto de două ori la rând și în final a ajuns să plătească aproape jumătate peste valoarea de piață a celor de la Monsanto.

Ar putea fi un pariu prea riscant - Bayer a încheiat anul trecut cu datorii de aproape 20 miliarde de dolari, de peste două ori mai mari decât în urmă cu patru ani - însă era un pariu necesar.

Rivalii săi, Syngenta, Dow și DuPont au făcut și ei fuziuni și achiziții de foarte mari dimensiuni, iar dacă Bayer pierdea trenul putea pierde și locul în piață.

Industria se consolidează și se concentrează în mai puține mâini fiindcă piața devine foarte aridă. De trei ani de zile, ieftinirea grânelor a forțat producătorii de semințe și pesticide să taie prețurile și să dea oameni afară, așa că scapă cine poate, cine poate să cumpere pe altcineva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri