Bell Helicopter, interesat de o colaborare cu IAR Ghimbav

Data actualizării: Data publicării:
elicoptere Viper AH-1Z_DSC9508_2015

Gigantul american Bell Helicopter a semnat o înţelegere cu IAR Ghimbav pentru a discuta despre o potenţială colaborare. Americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica din Braşov elicopterul de atac Viper, dacă Guvernul va decide să cumpere acest aparat.

elicoptere Viper AH-1Z_DSC9508_2015

Bell anunţă că deja a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR Ghimbav privind elicopterul de atac Viper. Compania americană nu spune cu subiect şi predicat că posibila colaborare cu IAR este condiţionată de achiziţia aparatului de zbor de către armata română. Dar precizează că elicopterul Viper ar fi un candidat puternic pentru acoperirea nevoilor de tehnică militară ale României.

Americanii de la Bell sunt dispuşi să colaboreze cu IAR Ghimbav dacă armata română va cumpăra elicoptere de atac Viper. Cei de la Bell încearcă de ceva vreme să îi vândă României acest aparat de zbor.

Anunţul posibilei colaborări cu IAR este o încercare de îndulcire a ofertei. Mai ales în condiţiile unul dintre rivalii celor de la Bell, grupul european Airbus, a înfiinţat la Ghimbav, tot în colaborare cu IAR, o fabrică nouă de elicoptere. Iar la ceremonia de tăiere a panglicii, Francois Hollande, a sugerat politicos că România ar trebui să cumpere elicopterele pe care Airbus le va produce lângă Braşov.

România poate fi pusă în situaţia unei alegeri dificile. Dacă ar cumpăra elicoptere Airbus ar ajuta o investiţie care deja materializată. Însă este importantă şi prietenia cu americanii în condiţiile în care la Casa Albă vine un nou lider. În campanie, Donald Trump era supărat că ţările NATO nu îşi îndeplinesc ţintele de cheltuieli militare. România ar urma să ajungă abia la anul la acel prag de 2% din PIB pentru armată. Însă contează şi pe ce sunt cheltuite aceste fonduri.

Teoretic, România ar avea nevoie atât de elicopterele celor de la Bell, cât şi de cele produse de Airbus în România. Sunt două aparate de zbor cu funcţii diferite. Dar e greu de spus dacă are bani pentru ambele în condiţiile în care deja a început să facă achiziţii mari.

Elicopterele armatei române, vechi de 40 de ani

Armata română foloseşte în prezent elicoptere IAR 330 Puma, care sunt bazate pe tehnologie veche de 40 de ani.

Bell i-a propus României încă de anul trecut să cumpere elicoptere Viper. Americanii nu au fost refuzaţi, dar nici nu au primit vreun contract de achiziţie. Implicarea IAR Ghimbav în producţia elicopterelor care fi vândute armatei române ar putea fi un nou stimulent important pentru sectorul aeronautic din ţara noastră.

De curând, tot în colaborare cu IAR, gigantul european Airbus a construit la Ghimbav fabrica în care va fi realizat noul elicopter H215. Prezent la inaugurarea fabricii, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a spus că ar fi frumos ca denumirea comercială a aparatului de zbor să fie una românească. Dar, în acelaşi timp, a spus că ar fi un motiv de bucurie dacă România ar da primele comenzi pentru elicopterul de la Ghimbav.

Bell şi Airbus concurează aşadar pentru comenzi din partea ţării noastre, deşi cele două elicoptere sunt suficient de diferite cât să nu intre în competiţie directă. În vreme ce modelul H215 produs de Airbus este un elicopter multirol, care poate fi folosit atât în scop civil, cât şi militar, Bell Viper este un elicopter de luptă, specializat pe distrugerea tancurilor.

În anunţul posibilei colaborări cu IAR Ghimbav, americanii de la Bell au amintit de angajamentul pe care l-a luat România pentru ridicarea bugetului apărării la 2% din PIB. Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a criticat în campania electorală cheltuielile reduse pe care le-au avut până acum ţările membre NATO. După instalarea sa la Casa Albă nu este exclus să apară presiuni pentru accelerarea investiţiilor militare pe flancul estic. Ceea ce înseamnă că sunt şanse ca România să aloce până la urmă bani pentru elicoptere.

Achizițiile militare ale României

Până acum, alte achiziţii militare au fost considerate prioritare. Ca să îşi pună spaţiul aerian în siguranţă România, a decis să cumpere 12 avioane F-16 modernizate de Lockheed Martin. În plus, a lansat licitaţia pentru modernizarea celor două fregate Regele Ferdinand şi Regina Maria. Şi, nu în ultimul rând, Ministerul Apărării a publicat de curând proiectul de achiziţie directă cu 800 de milioane de euro a patru corvete produse în şantierul naval Damen din Galaţi.

România nu este singura ţară din estul Europei care îşi sporeşte cheltuielile militare, iar companiile din industria apărării încearcă să profite cât mai mult de pe urma tensiunilor care au apărut după izbucnirea conflictului din Ucraina. Cei de la Bell încearcă să îşi vândă elicopterele în toate ţările din regiune. Iar concurenţa dintre companii a generat inclusiv tensiuni diplomatice. Spre nemulţumirea autorităţilor franceze, guvernul Poloniei a renunţat în ultima clipă să mai cumpere elicoptere militare Airbus şi a ales în schimb aparatele de zbor Black Hawk, produse acum de americanii de la Lockheed Martin.


 

Elicopterele Viper ar putea înlocui aeronavele IAR 330 Puma deţinute de Forţele Aeriene Române.

Aparatele de atac Viper sunt momentan folosite doar de americani şi armata pakistaneză şi costă aproximativ 31 de milioane de dolari. Viper este unul dintre cel mai bine înarmate elicoptere de luptă din lume.

Bell Helicopter, parte a companiei Textron, anunță într-un comunicat că a semnat un memorandum de înțelegere cu IAR Ghimbav Brașov pentru „a explora posibilitățile de cooperare”.

Compania de la Brașov, subliniază comunicatul Bell Helicopter, „este bine poziționată să asigure suportul pentru elicopterul de atac AH-1Z Viper, în cazul în care ar fi achiziționat de guvernul român”.

Practic, comunicatul companiei americane sugerează că Guvernul român ar putea să ia în calcul o ofertă de achiziții de elicoptere din partea Bell Helicopters: „Potențialul pentru AH-1Z Viper în România este incitant, iar AH-1Z ar trebui să fie un candidat foarte puternic în întâmpinarea nevoii pe care o are guvernul român pentru o platformă de apărare și securitate avansată și de încredere”, se arată în comunicat.

În context, Bell Helicopter amintește că România și-a luat angajamentul să respecte standardele NATO și să aloce 2 la sută din PIB pentru cheltuieli de apărare.

AH-1Z Viper este cel mai avansat elicopter de atac antitanc. Poate transporta cea mai largă gamă de arme de precizie și este dotat cu cei mai avansați senzori. Are o rază de acțiune de peste 240 de kilometri, poate transporta 16 rachete de timp Hellfire, două rachete aer-aer AIM-9 și 650 de muniții de 20mm.

Nu este pentru prima dată când Bell Helicopter curtează guvernul român. Americanii de la Bell Helicopter au purtat deja discuţii în acest sens cu oficiali din Guvernul României încă din mai 2016

Și francezii au interese la Ghimbav

Președintele francez Francois Hollande a inaugurat în septembrie noua fabrică de elicoptere Airbus din Ghimbav, care este importantă atât pentru industria aeronautică din România, cât şi pentru cea din Franţa. Concurenţa cu elicopterele ieftine din Rusia i-a împins pe cei de la Airbus să îşi construiască fabrica în România, unde vor avea costuri mai mici decât într-o fabrică din Occident. Iar multe componente nici nu vor fi importate, ci vor fi cumpărate de la fabrica vecină, IAR Ghimbav. Pentru IAR, care colaborează de peste 40 de ani cu francezii, noua fabrică de elicoptere ar urma să îi asigure contracte pentru o perioadă lungă de acum încolo. Dar, la rândul lor, cei de la Airbus aşteaptă contracte din partea României. Vor să vândă României 10 elicoptere noi produse la Ghimbav. Însă România ar cam vrea să le modernizeze pe cele pe care deja le are la dispoziţie.

Citiți și:  De ce investeşte Airbus în România. Miza afacerii de la Ghimbav

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri