Companiile cu patroni offshore controlează 20% din cifra de afaceri generată de mediul privat

Data actualizării: Data publicării:
South Korea Euro Currency Changeover
399154 03: A South Korean bank employee gives change in euro banknotes January 2, 2002 at the headquarters of the Korea Exchange Bank in Seoul, South Korea. South Korea brought in 40 million dollars worth of euro cash last month for the currency changeover. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

Companiile cu patroni offshore controlează 20% din întreaga cifră de afaceri generată de mediul privat din România. Atât firme mici, cât şi firme foarte mari sunt înregistrate în ţări cu taxe mai mici sau în veritabile paradisuri fiscale. Derularea afacerilor din România prin intermediul unui offshore nu este ceva ilegal. Fiscul este cel care trebuie să afle dacă un om de afaceri încearcă să îşi reducă în mod corect taxele pe care le are de plătit sau dacă abuzează de sistem şi face evaziune cu ajutorul unor firme înregistrate în paradisurile fiscale.

Controlarea afacerilor prin intemediul unei firme înregistrată într-o ţară cu un regim fiscal mai permisiv începe să devină o practică frecventă pentru oamenii de afaceri şi corporaţiile din România.

Potrivit datelor oficiale analizate de Keysfin, anul trecut 5.300 de companii din România aveau cel puţin un acţionar offshore. Împreună, aceste companii au derulat afaceri de 48 de miliarde de euro în 2015, adică 20% din cifra de afaceri a întregului mediu privat din ţara noastră.

Firmele offshore din spatele afacerilor româneşti sunt înregistate în ţări europene cu taxe mici, precum Cipru, Olanda, Luxemburg şi Malta, dar şi în destinaţii exotice precum Insulele Cayman, Insulele Virgine, Panama sau Bahamas.

Domeniile în care sunt cei mai mulţi acţionari offshore sunt imobiliarele, comeţul, activităţile profesionale, industria prelucrătoare, adică fabricile şi IT-ul. În luna mai, preşedintele Fiscului, Dragoş Doroş spunea că autroritatea pe care o conduce analizează relaţia pe care o au firmele din sectorul informatic românesc cu acţionarii lor de peste hotare. În toată Uniunea Europeană giganţii IT sunt suspectaţi că îşi transferă către paradusurile fiscale şi statele cu ţările mici veniturile obţinute în ţări cu un regim fiscal mai împovărător. Iar de curând Comisia Europeană le-a cerut celor de la Apple să achite taxe retroactive de 13 miliarde de euro în Irlanda.

Uneori banii marilor companii nu pleacă din paradisurile fiscale, ci vin de acolo. De exemplu, datele procesate de Consorţiul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţii arată că investiţiile gigantului petrolier american Exxon în apele româneşti ale Mării Negre sunt derulate printr-un offshore din Bahamas.

Reprezentanţii companiei au declarat pentru Rise Project că respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare. Exxon explorează împreună cu Petrom o zonă din Marea Neagră în care s-ar putea afla între 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaz.

Analiza Keysfin artată şi că numărul locurilor de muncă menţinute de companiile cu acţionari offshore a crescut în ultimii ani. Dacă în 2010 la firmele româneşti controlate din ţări cu taxe mici lucrau 271.000 de oameni, anul trecut firmele cu patroni offshore aveau 341.000 de angajaţi.

Adică 9% din forţa de muncă din România lucrează într-o firmă care are ca acţionar o firmă offshore. Pentru angajat este irelevant unde este înregistrat acţionarul firmei la care lucrează. Chiar şi în firmele care au în spate acţionari offshore contractele de muncă sunt înregistrate în România şi tot aici sunt plătite contribuţiile angajaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri