Contractele de muncă, obligatoriu renegociate. Ce rol vor juca sindicatele în transferul contribuțiilor

Data actualizării: Data publicării:
fabrica
Foto: Shutterstock

Transferul contribuțiilor sociale la angajat va fi obligatoriu însoțit de renegocierea contractelor de muncă și de întocmirea  de acte adiționale la acestea, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate zilele trecute de către Guvern.

Aceste măsuri sunt prevăzute în OUG 82/2016, act legislativ apărut zilele trecute în Monitorul Oficial. Inițatorii actului legislativ spun că adoptarea OUG este necesară deoarece acum ”legislaţia naţională obligă la iniţierea negocierii colective doar la angajatorii cu peste 21 de salariaţi”. Prevederile ordonanței se aplică în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017.

”Ordonanța asigură cadrul normativ necesar pentru stimularea negocierii colective la nivel de unitate pentru toate categoriile de angajatori, indiferent de numărul de salariaţi”, arată Guvernul.

Pentru aplicarea ultimelor modificări ale Codului fiscal se propune eliminarea restricţiilor în ceea ce priveşte iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractelor colective de muncă, introducându-se totodată derogări de la termenele şi condiţiile de reprezentativitate prevăzute de actuala reglementare.

Potrivit Executivului, în lipsa adoptării prezentului act normativ interesele angajatorilor cu mai puţin de 21 de salariaţi ar fi prejudiciate prin imposibilitatea iniţierii negocierii colective la nivel de unitate, afectând astfel atât drepturile şi obligaţiile angajatorilor, cât şi pe cele ale salariaţilor.

”Se creează premisele flexibilizării condiţiilor de reprezentativitate solicitate la negocierea contractelor colective de muncă prin introducerea federaţiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate şi al confederaţilor reprezentative la nivel naţional, împreună cu reprezentanţi ai salariaţilor”, mai pretinde Guvernul.

Dar ce prevede OUG 82? Ordonanța spune că în unităţile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţi ai federaţiei sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii salariaţilor.

Situația este asemănătoare și in unitățile în care nu există sindicat. În unităţile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor”, spune OUG 82.

Contracte, obligatoriu renegociate

Nu în ultimul rând, OUG 82 prevede și obligativitatea semnării de acte adiționale la contractele de muncă. ”Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 (modificările Codului Fiscal privind transferul contribuțiilor, printre altele – n.red.) este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare”, spune ordonanța.

Consultantul fiscal Adrian Bența critică măsura. Este o modalitate de a introduce cu forța un sindicalist în firmă, spune el într-o postare pe pagina proprie de Facebook. El spune că în situația în care patronii și angajații au opinii divergente privitoare la impactul transferului contribuțiilor asupra salariilor, ”atunci trebuie să lași un sindicalist să îti explice”. ”N-ai sindicat în firmă? Ghinion! Te vor ajuta marile confedarații sindicale”, spune Bența.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri