Disputele dintre OMV-Petrom și România se înmulțesc

Data publicării:
2013_-_Sonda_de_pompare_titei_si_cultura_de_rapita_-_iesire_sud-vest_Bordei_Verde

După ce a contestat în instanță obligații suplimentare de plată, calculate de stat, la 413 milioane de lei, OMV-Petrom este din nou nemulțumită. Compania amenință statul cu un proces, de data aceasta pentru obligații privind poluarea istorică.

2013_-_Sonda_de_pompare_titei_si_cultura_de_rapita_-_iesire_sud-vest_Bordei_Verde

Austriecii de la OMV ameninţă România cu un proces internaţional, pentru că nu ar respecta contractul de privatizare a Petrom, potrivit Economica.net.

Guvenul României trebuie să returneze companiei OMV Petrom 150 de milioane de lei, până la finalul acestei luni, pentru cheltuielile de mediu făcute în contul poluării istorice. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, OMV va da în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru că statul este obligat să suporte aceste sume prin contractul de privatizare a Petrom, semnat în 2004. Este vorba de ecologizarea vechilor sonde de țiței preluate de OMV-Petrom și care erau închise la momentul preluării companiei Petrom de către austrieci.

Grupul austriac OMV are de primit de la statul român 2,6 miliarde de lei, potrivit prevederilor din contractul de privatizare care obligă autorităţile de la Bucureşti să ramburseze companiei petroliere costurile cu ecologizarea zonelor poluate înainte de momentul privatizării. Suma apare în prospectul privind vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni OMV Petrom de către Fondul Proprietatea.

"Este posibil să nu obținem din partea Statului Român restituirea tuturor costurilor suportate de noi pentru remedierea poluării istorice", spune compania petrolieră.

Compania este nemumulțumită și de faptul că statul i-a recalculat impozite de plată către buget. OMV Petrom a plătit Fiscului 413 milioane de lei, ca urmare a stabilirii de către organul fiscal a unor obligaţii de plată suplimentare aferente perioadei 2007-2015, după cum se arată în prospectul de emisiune pentru vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni, care va fi demarată de Fondul Proprietatea.

Compania a plătit integral sumele, dar le consideră nejustificate şi acum încearcă recuperarea lor, prin mai multe acţiuni în instanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri