Guvernul Grindeanu a adoptat o OUG pentru multinaționale

Data actualizării: Data publicării:
170329_GUVERN_AMRO_GRINDEANU_05_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marile companii multinaționale vor fi obligate să facă raportări financiare detaliate în România, dacă au rezidența fiscală în țara noastră, ca urmare a unei ordonanțe de urgență adoptate, vineri, de Guvernul Grindeanu. Ordonanța aduce modificări Codului de procedură fiscală și transpune o directivă europeană menită să reducă optimizările fiscale ale marilor companii multinaţionale, realizate în principal prin preţuri de transfer.

„E vorba de transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene adoptate anul trecut, care vizează combaterea evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive. Multinaţionalele vor face raportări în statul de rezidenţă fiscală. Este o Ordonanţă care urmăreşte pe de o parte combaterea evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive şi, pe de altă parte, transparentizarea activităţii acestor companii multinaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, potrivit News.ro.

Ea a precizat că aceste grupuri de întreprinderi vor fi obligate să furnizeze în raportul pentru fiecare ţară în parte, depus anual şi pentru fiecare jurisdicţie fiscală în care desfăşoară activităţi economice, cuantumul veniturilor, cuantumul profiturilor anterioare impozitării veniturilor şi al impozitelor pe venit plătite sau acumulate.

„Sunt şi alte obligaţii de raportare pe care le vor avea în urma transpunerii acestei directive europene, cum ar fi numărul de salariaţi, capitalul declarat, profitul nedistribuit şi imobilizările corporale din fiecare jurisdicţie fiscală. Între state va exista un schimb automat al acestor rapoarte depuse de companiile multinaţionale”, a mai spus Petrescu.

Potrivit Executivului, actul normativ transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2016/881 de modificare a Directivei 2011/16/UE în ceea ce priveşte schimbul automat obligatoriu de informaţii fiscale.

Directiva asigură concurenţa loială între grupurile de întreprinderi multinaţionale din Uniunea Europeană şi cele din afara acesteia, dar care deţin una sau mai multe entităţi situate în UE, întrucât prin prevederile sale ambele categorii de grupuri sunt supuse obligaţiei de raportare.

Directivele europene au termen de transpunere în legislaţia naţională de doi ani, ceea ce presupunea că România putea să aplice prevederile directivei din 2018, însă Guvernul a preferat o transpunere mai rapidă, prin OUG, pe fondul încasărilor slabe la buget din primele luni ale acestui an.

Unul dintre subiectele dezbătute intens în ultimii ani, mai ales după scandalul Panama Papers, de către economişti şi specialiştii în fiscalitate este realizarea de optimizări fiscale de către marile grupuri multinaţionale, cu activităţi în mai multe state.

Grupurile îşi pot transfera profiturile - şi implicit impozitele de plătit - dintr-o ţară cu taxe mai mari către o ţară cu taxe mai mici sau în care există un interes special, afectând bugetele statelor în care îşi realizează efectiv activitatea.

Aceste transferuri se pot realiza prin diverse metode, în principal prin preţuri de transfer (achiziţii de bunuri sau servicii între filiale la preţuri artificiale).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri