În 2016, absenţă la jumătate din târgurile internaționale

Data actualizării: Data publicării:
Targul-International-“-AIRSHOW-“-Farnborough-2014-3

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) a făcut publice primele concluzii ale analizei Corpului de control al ministerului, referitoare la derularea Programului de export în perioada ianuarie-octombrie 2016.

Targul-International-“-AIRSHOW-“-Farnborough-2014-3

Potrivit informațiilor furnizate luni de către minister, până la data de 20 octombrie MECRMA a organizat participarea cu pavilion naţional la un număr de 41 de târguri internaţionale. Pentru primele 41 de târguri valoarea contractată pentru organizarea participării a fost de 23,68 milioane lei. Un număr de 319 firme au beneficiat de Programul de Promovare a exportului pe anul 2016, până la data de 30 septembrie 2016. Numărul de contacte economice ce au fost realizate de participanţii români în cadrul pavilioanelor naţionale a fost de 23.384 până la data de 30 septembrie 2016. Angajamentele preconizate la export de către beneficiarii programului au însumat circa 251 milioane euro.

MECRMA menționează că în perioada analizată au fost programate un număr de 80 de participări la târguri şi expoziţii internaţionale, din care:

· pentru 41 de târguri a fost organizată participarea companiilor româneşti (în speţă, au fost încheiate contracte pentru organizarea participării în valoare de cca. 23,68 milioane lei;

· pentru 39 târguri a fost anulată participarea.

Cauzele anulării au fost:

· în 14 cazuri patronatul de ramură a solicitat anularea participării;

· în 4 cazuri nu au fost firme româneşti care să manifeste interes de participare (nu au depus dosar de înscriere);

· în 12 cazuri patronatele nu au reuşit să strângă un număr minim de 7 firme eligibile;

· în 4 cazuri nu s-a prezentat nici un prestator de servicii la licitaţie;

· în 4 cazuri nu au fost primite avizele necesare din partea controlorului delegat din partea MFP (Ministerul Finanțelor Publice);

· într-un caz ofertele depuse de prestatorii de servicii nu au fost eligibile.

Fişele de eficiență completate de firmele participante în urma fiecărui târg relevă că în 2016, pe perioada analizată se înregistrează, faţă de anul 2015 o creştere a valorii preconizate a se exporta, cu circa 25%; valoarea preconizată a exporturilor în urma participării la Programul de promovare a exportului a fost pentru 2015 de aproximativ 200 milioane euro.

MECRMA susține că a introdus o serie de măsuri de eficientizare a derulării Programului de promovare a exporturilor, printre care:

· prelungirea perioadei de aplicabilitate a Ordinului nr. 455/2016 de la 1 an la 3 ani. Astfel, se evită timpul de aşteptare generat de aprobările necesare pentru punerea în aplicare anuală a Ordinului. Acest ordin asigură predictibilitatea aplicării schemei de ajutor de minimis;

· acordarea posibilităţii MECRMA de a plăti direct către organizatorul internaţional contravaloarea chiriei spaţiului destinat pavilionului naţional;

· pentru reducerea costurilor de organizare, MECRMA a simplificat procedură operaţională internă, micşorând numărul de reprezentanţi la faţa locului ai ministerului la un singur delegat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri