Inspectorii Antifraudă vor primi salarii mai mici

Data actualizării: Data publicării:
controale anaf, operatiunea felios_fb fisc

De luna aceasta, vor scădea salariile inspectorilor Antifraudă. Sporul pentru suprasolicitare psihică va fi redus de la 25% din salariul brut la 5%. 

Această schimbare a fost introdusă printr-un ordin al președintelui ANAF. Acest ordin coboară sporul de risc și de suprasolicitare neuropsihică de la 25% din salariul brut la 5%. De acest spor beneficiau inspectorii Antifraudă, inspectorul șef Antifraudă, inspectorul adjunct Antifraudă și inspectorul general Antifraudă. Angajații de la Antifraudă vor beneficia de la 1 martie 2017 de un spor de risc și suprasolicitare neuropsihică de doar 5%. 

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că ANAF-ul trebuie să vină cu măsuri pentru a crește încasările bugetare.

Potrivit unui comunicat ANAF, în primele două luni ale acestui an,  ANAF a colectat cu 0.9% mai puțini bani la bugetul de stat față de aceeași perioadă a anului trecut. Explicația oferită de reprezentanții ANAF este că TVA a coborât la 19% de la 1 ianuarie. 

Luni, președintele ANAF a convocat și o întâlnire cu direcțiile generale și regionale pentru crearea unui plan de acțiune care să crească încasările la buget. 

Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, condamnă această decizie și spune va acționa în instanță și va solicita Avocatul Poporului să declare neconstituțională această inițiativă, având în vedere că nu s-a diminuat riscul.

Personal nu mi-o explic, având în vedere că solicitarea noastră este de a extinde acest spor pentru toate categoriile socioprofesionale de funcționari care au activitate de control și executate silită, cei care intră în contact de multe ori cu infractori pentru că atunci când există o infracționalitate făcuta de un agent economic e posibil ca acel agent economic să mai faca o infracțiune. De aceea, spunem noi, că dacă îți asumi un risc în numele comunității, comunitatea trebuie să te răsplătească la justa valoare. Această inițiativă nu o agreem și, cu siguranță, vom lua măsurile de riguoare,” spune Sebastian Oprescu.

"Să știți că încasările la bugetul de stat sunt generate de două lucruri: legislație și puterea economică a contribuabililor. Noi trebuie să stimulăm funcționarul public și de aceea cred că Grindeanu trebuia să transmită un mesaj de susținere a activității funcționarilor de la Antifrauda și nu un mesaj de inhibare a acestora. Atâta timp cât iei bani din dreptul acestor angajați cu siguranță va exista o demoralizare a acestei categorii sociopreofesionale, ceea ce nu este în regulă și trebuie criticată," adaugă preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri