Investiția Ford la Craiova, prelungită până în anul 2025

Data publicării:
ford romania sigla

Guvernul a aprobat, miercuri, extinderea, până la 31 decembrie 2025, a perioadei de realizare a producţiei de automobile şi de motoare asumate de compania Ford România.

uzina ford craiova

Totodată, până la finalul anului 2019, Ford va fabrica la Craiova, exclusiv din surse proprii şi fără implicarea altor elemente de natura ajutorului de stat, o investiţie suplimentară de minimum 130 de milioane de euro, potrivit News.ro.

Potrivit Guvernului, din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul la Craiova şi 30 de milioane euro pentru producţia de motoare.

Executivul a modificat, în acest sens, OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford România S.A. pentru implementarea şi finalizarea proiectelor de investiţii în fabrica de automobile şi fabrica de motoare de la Craiova, în valoare totală de 869 milioane de euro.

Modificarea a fost făcută având în vedere beneficii economice şi sociale, pe termen mediu şi lung ca securizarea continuării investiţiilor Ford la Craiova şi întărirea rolului acestor fabrici la nivelul sectorului, prin introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul; menţinerea numărului de locuri de muncă, respectiv 2700 de salariaţi cu posibilitatea suplimentării acestuia; încasarea unei contribuţii la dezvoltarea regională prin plata directă de taxe şi impozite în perioada 2014 – 2025 de aproximativ 230 de milioane de euro; un efect multiplicator în economia naţională al investiţiilor Ford în perioada 2014 – 2025 de aproximativ 30 de miliarde de dolari, arată sursa citată.

Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza îndeplinirea obligaţiei asumate de Ford de a realiza investiţia suplimentară de 130 de milioane de euro, precum şi a obligaţiei de a realiza la Craiova, până în anul 2025, un număr de 810.000 de automobile şi 1,5 milioane de motoare. În situaţia în care compania Ford România nu îşi va realiza obligaţiile asumate prin această modificare în termenul menţionat, se va aplica mecanismul de recuperare a ajutorului de stat, care va fi plătit de Ford proporţional cu gradul de neîndeplinire.

Ford a realizat, în perioada 2008 – 2012, investiţia asumată prin OUG nr. 109/2008, respectiv de 869,09 milioane de euro, având obligaţia de a menţine această investiţie până la 31.12.2017. Ajutorul de stat autorizat de Comisia Europeană a fost integral plătit de Ministerul Finanţelor Publice. Statul român urma ca până la finalul anului 2017 doar să monitorizeze menţinerea investiţiei şi îndeplinirea condiţiilor asociate acesteia, inclusiv realizarea de către Ford a producţiei asumate de 810.000 de autovehicule, respectiv 1,5 milioane de motoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri