Investitorii străini: Cinci cauze ale percepţiei proaste privind afacerile din România

Data publicării:
camion gropi

Schimbările legislative și de reglementare repetate, infrastructura proastă, fiscalitatea în creștere, deficitul forței de muncă și birocrația sunt cele cinci elemente pentru care investitorii consideră că mediul de afaceri se degradează pe zi ce trece.

Peste 60% dintre companii prezente în România se aşteaptă la o creştere a afacerilor în următorul an, ceea ce confirmă creşterea economică înregistrată de România şi prognoza pentru 2018, dar se remarcă o deteriorare semnificativă a percepţiei privind mediul de afaceri, în special în privinţa predictibilităţii cadrului legislativ, informează News.ro.

Concluziile apar într-un raport publicat miercuri de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Companiile din cadrul FIC reprezintă un segment important din investiţiile străine directe în România, cumulând împreună mai mult de 180.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală ce reprezintă aproximativ 25% din PIB-ul României.

”Rezultatele analizei din septembrie 2017 arată că peste 60% dintre respondenţi se aşteaptă ca veniturile şi afacerile lor să crească în următorul an, ceea ce confirmă creşterea economică înregistrată de România în acest an şi prognoza pentru 2018. În acelaşi timp se remarcă o deteriorare semnificativă a percepţiei privind mediul de afaceri din România, în special în privinţa predictibilităţii cadrului legislativ şi a stabilităţii fiscale şi de reglementare”, se arată în comunicat.

Astfel, 90% dintre respondenţi, în creştere semnificativă de la doar 25% în 2015, spun că schimbările legislative le afectează planurile de afaceri, iar 65% dintre aceştia consideră că povara fiscală a crescut în ultima perioadă, spre deosebire de 35% în 2015.

”75% spun că mediul de afaceri din România s-a deteriorat recent şi că evoluţiile recente au contribuit la diminuarea încrederii lor. În ultimii doi ani, a crescut semnificativ numărul membrilor FIC care spun că infrastructura, birocraţia sau accesul la forţă de muncă le pun probleme din ce în ce mai mari”, se arată în comunicat.

Totodată, 42% dintre companiile FIC spun că România pierde din competitivitate datorită pieţei muncii, spre deosebire de numai 6% în 2015, acesta fiind indicatorul care s-a deteriorat cel mai mult în perioada analizată. În plus, 90% dintre respondenţi spun că infrastructura şi birocraţia au un impact negativ asupra competitivităţii lor.

”Această creştere economică nu pare sustenabilă pe termen mediu şi lung. Lipsa investiţiilor în infrastructură, creşterea deficitului de forţă de muncă, incertitudinea privind politicile fiscale şi de reglementare precum şi sentimentul deteriorării mediului de afaceri vor conduce la reducerea investiţiilor private, locale sau străine şi implicit ducând la încetinirea creşterii şi la o economie ce va opera sub potenţial”, se arată în comunicat.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,518 miliarde euro după primele opt luni, în scădere cu 18,6% comparativ cu perioada ianuarie – august 2016. Totodată, datoria publică a ţării a ajuns în august la 33,898 miliarde euro, cu 5% mai mult decât în 31 decembrie 2016.

”Este încă prematur ca această scădere să fie interpretată ca o diminuare a încrederii investitorilor străini în economia românească, întrucât decizia unei investiţii presupune o perioadă de analiză de aproximativ doi ani. Dar unele măsuri recente au ridicat semne de întrebare investitorilor străini prezenţi în România, aşa cum se vede din analiza FIC şi implicit, e posibil să-i fi intimidat pe cei care plănuiau să facă investiţii în viitor”, se arată în comunicat.

FIC consideră că autorităţile ar trebui să adopte politici coerente de atragere a investiţiilor străine directe, în contextul în care schimbările constante ale politicilor fiscale prin măsuri anunţate public, la care ulterior se renunţă, au un efect negativ puternic asupra încrederii investitorilor.

”Nu în ultimul rând, discursurile publice care antagonizează capitalul străin cu cel local sau companiile mari cu cele mici contribuie la diminuarea încrederii şi la creşterea incertitudinii. La fel de îngrijorătoare sunt situaţiile, tot mai frecvente, în care oficialii folosesc informaţii amăgitoare sau false pentru a ponegri anumite industrii sau sectoare economice. FIC consideră că autorităţile şi partidele politice pot face paşi rapizi pentru a corecta aceste sentimente de neîncredere printr-un dialog constructiv cu comunitatea de afaceri”, se arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri