Legea cashback, greu de aplicat

Data publicării:
lege cashback

Legea prin care românii vor putea scoate bani de pe cardurile bancare, direct de la comercianţii dotaţi cu aparate pentru citirea lor, nu poate fi aplicată de la 1 ianuarie, anul viitor. Iar asta pentru că sumele date clienţilor, de până la 200 de lei, încă nu pot fi trecute pe bonuri fiscale, aşa cum cere legea. Distribuitorii de aparate spun că e nevoie ca intrarea în vigoare a legii să fie amânată, iar Ministerul Finanţelor a transmis că analizează acum problemele semnalate de aceştia.

Legea cashback-ului obliga toţi comercianţii care au vânzări de peste 10.000 de euro pe an, adică 125 de lei pe zi, să accepte plata cu cardul, deci să fie dotaţi cu POS-uri. Aceeaşi lege oferă clienţilor şi posibilitatea să ceară bani de la comercianţi, pe baza cardului bancar.

Concret, casele de marcat ar deveni bancomate. În practică, legea nu poate fi aplicată, spun distribuitorii de aparate electronice fiscale.

Velin Ganev, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Aparate Electronice Fiscale din România: „Au început şi comercianţii să ne sune şi să ne întrebe cum o să treacă de la 1 ianuarie acest avans în numerar pe bonul fiscal - le spunem clar că, din punct de vedere tehnic, nu se poate face. Nu se poate modifica softul casei de marcat decât printr-o reavizare tehnică, casele de marcat funcţionează pe baza unei legi din 1999”.

Pentru rezolvarea problemei, ar fi nevoie de o amânare a intrării în vigoare a legii. Mai ales că şi comercianţii sunt îngrijoraţi.

Laurenţiu Gheorghe, comerciant: „Micile afaceri supravieţuiesc cu greu, mai e o problemă - vânzările zilnice sunt mici. Probabil dacă această sumă există disponibilă şi pot respecta prevederile legale, vom ajuta clienţii, dacă nu, îi vom refuza politicos şi-i vom îndrepta către bancomatele băncilor”.

Adrian Benţa, specialist fiscal: „Legea nu te obligă să dai acel avans, este un drept al tău, dacă vrei să-l dai. Legea vine să ajute acele localităţi sau pe acei cetăţeni din localităţile unde nu se găsesc peste tot bancomate.”

Există însă o obligaţie: comercianţii, dar şi instituţiile publice care nu se dotează cu POS-uri pentru a permite plata cu cardul riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri