Lukoil ar putea fi preluată de compania condusă de apropiatul lui Putin

Data publicării:
Lukoil_digi_septembrie 2015 (2)

Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, ar putea fi preluată de Rosneft, gigantul controlat de guvernul de la Moscova. Este una dintre ipotezele lansate chiar de vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun.

Lukoil_digi_septembrie 2015 (2)

Citat de Reuters, Fedun spune că dacă dacă Rosneft ar oferi preţul corect pentru Lukoil, el personal nu ar refuza această tranzacţie. De altfel, chiar şi în cazul în care NU va exista o ofertă pentru preluarea tuturor acţiunilor, Leonid Fedun nu exclude ca măcar participaţia sa de aproape 10% din Lukoil să fie cumpărată de Rosneft.

În acest moment Rosneft nu numai că este cea mai mare companie petrolieră din Rusia, dar este şi cel mai mare producător de petrol din lume. A ajuns la acest statut prin diverse achiziţii. Iar atunci când Rosneft vrea să cumpere ceva, nu prea îi stă nimeni în cale.

Compania de stat, condusă de Igor Secin, unul dintre aliaţii lui Vladimir Putin, a preluat mare parte din activele fostei companii Yukos care a intrat în faliment după arestarea lui Mihail Hodorkovski.

Luna trecută, Rosneft a finalizat şi achiziţia Bashneft, o companie care a avut o soartă asemănătoare cu Yukos. În 2014 patronul de atunci al Bashneft a fost arestat şi cu toate că a fost achitat în cele din urmă, activele companiei au fost confiscate de autorităţile ruse. Preluarea Bashneft de către Rosneft a dus și la arestarea și demiterea ministrului economiei, Aleksei Ulukaiev, cel mai înalt oficial rus arestat în ultimii ani. Autoritățile ruse susțin că l-au prins luând mită 2 milioane de dolari pentru a-și da avizul ca Rosneft să preia Bashneft. Episodul ține de luptele interne care se dau între apropiații lui Putin, dar arată totodată că arma economică este printre favoritele Kremlinului.

După recenta achiziţie a Bashneft, au apărut speculaţii în piaţă că Rosneft vrea să cumpere şi Lukoil. Pe de altă parte, a existat şi informaţia conform căreia Lukoil ar putea să intre în acţionariatul Rosneft. Însă acest plan a fost negat în cele din urmă.

În România, Lukoil continuă să aibă o prezenţă semnificativă în sectorul energetic. Are al treilea lanţ de benzinării ca mărime, deţine rafinăria Petrotel de lângă Ploieşti şi a descoperit de curând sub apele româneşti ale Mării Negre un zăcământ de gaze estimat la 32 de miliarde de metri cubi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri