MP3 nu mai beneficiază de licențiere. Ce formate îi vor lua locul

Data publicării:
1456961356239_FraunhoferIIS-HomeBuehne4098

Fraunhofer IIS, titularii popularului format audio MP3, renunță la programul de licențiere pentru patentele și software legate de acest format. Ei spun că există formate superioare din punct de vedere al calității audio și a bitrate.

În urmă cu câteva zile, oficialii Institutului Fraunhofer au anunțat că MP3 a murit. Formatul audio continuă să fie foarte popular, dar nu mai este eficient, potrivit Playtech.ro.

În pofida încetării oricăror operațiuni de licențiere privitoare la acest format, utilizarea lui va continua. MP3 va putea fi folosit în continuare, descărcat de pe internet sau rulate pe calculator.

Gestul celor de la Fraunhofer ar trebui să funcționeze ca un avertisment. Pe ideea că, dacă până și creatorii formatului sunt de părere că există soluții mai pune de encodare a fișierelor audio, s-ar putea să fie bine să le aveți în vedere.

,,Deși sunt codecuri audio cu funcții avansate mai eficiente, MP3 este în continuare foarte popular printre consumatori. Cu toate acestea, majoritatea serviciilor de top, precum cele de streaming și broadcasting de radio și TV utilizează codecuri moderne ISO-MPEG precum cele din familia AAC sau viitorul MPEG-H. Acelea pot oferi mai multe funcții, la o calitate audio mai mare și un bitrate mai mic în comparație cu MP3”, spun cei de Fraunhofer într-un comunicat de presă postat recent la situl companiei.

Dezvoltarea formatuluii mp3 a început la finele anilor 80 la Fraunhofer IIS, pe baza rezultatelor obținute de universitatea Erlangen-Nuremberg. Paternitatea patentelor MP3 este o problemă discutabilă, însă in ultimii ani Fraunhofer IIS și Technicolor au pretins tuturor celor care fac programe de scriere/citire MP3 să dețină licențele necesare formatului, aceasta cel puțin pentru zona Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
WhatsApp
WhatsApp adaugă o opțiune nouă
casete
Casetele audio refuză să dispară. De ce nu se mulțumesc tinerii cu muzica de pe internet
Partenerii noștri