Primăria București preia terenul Esplanada de la Unirii

Data publicării:
arhitecturalia.ro

Primăria ar vrea să realizeze pe terenul părăsit de ani buni, amplasat însă ultracentral, un complex multifuncţional.

Foto: arhitecturalia.ro

Primăria Capitalei vrea terenul de la Unirii, unde în urmă cu 13 ani a fost anunţat proiectul public-privat Esplanda, potrivit Economica.net. După ce dezvoltatorul s-a retras din parteneriat, Guvernul a aprobat construcţia Cartierului Justiţiei. Acum, Gabriela Firea vrea să ridice pe acest teren un centru multifuncţional, se arată într-un proiect de hotărâre, aflată pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București.

Primăria Bucureşti vrea să intre în posesia terenului pe care urma să fie construit proiectul Esplanada şi cere trecerea terenului delimitat de Bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, Bulevardul Octavian Goga şi Bulevardul Mircea Vodă, în administrarea proprie.

Prin trecerea terenului în administarea Primăriei se doreşte construirea unui centru multifuncţional care va cuprinde spaţii administrative, spaţii de birouri, centru de afaceri, investiţii culturale, zonă verde, de agrement şi parcări.

De la mall la Cartierul Justiţiei

Pe terenul dorit de primărie, dezvoltatorul ungar TriGranit urma să construiacă un proiect imobiliar de un miliard de euro. Problemele juridice au dus la întârzierea lucrărilor de construcţie şi la eşecul acestui parteneriat public-privat. În aprilie 2011, TriGranit îşi suspenda activitatea din România pentru o perioadă de trei ani.

„TriGranit a câştigat licitaţia pentru proiectul Esplanada în 2004 şi am negociat cu succes contractul cu caracter obligatoriu în 2008, care a fost aprobat de Guvernul român, dar de Primăria Bucureştiului nu. Mai târziu, guvernul a decis suspendarea proiectului pe o perioadă nedeterminată. Potrivit Wikipedia, în prezent sunt planuri de construcţie a unui departament de justiţie pe acel teren", este răspunsul oficialului TriGranit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri