Probleme de un miliard de euro pentru Ikea

Data publicării:
ikea

După ce americanilor de la Apple li s-a cerut să plătească din urmă taxe de 13 miliarde de euro, următoarea victimă ar putea fi Ikea.

Comisarul European pe probleme de competiţie a recunoscut că investighează acuzaţiile cum că Ikea ar fi evitat să plătească taxe de un miliard de euro în ultimii şase ani. Vrafuri de documente puse cap la cap de grupul Verzilor din Parlamentul European indică acest lucru, însă Ikea se apară şi spune că plăteşte impozit pe profit de aproape 20% în Europa.

Compania mamă a Ikea are însă sediul central în Olanda, ţara luată în colimator de Uniunea Europeană pentru tratamentul fiscal special oferit multinaţionalelor.

Fiscului olandez i s-a cerut deja să recupereze taxele neplătite de Starbucks, însă în lupta anti-evaziune a Europei, cazul Ikea are mult mai multă greutate. Faţă de Starbucks, Apple, McDonalds şi Amazon, cei de la Ikea sunt europeni, iar Comisia Europeană a fost acuzată în repetate rânduri că ia la puricat doar taxele plătite de corporaţiile americane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri