RAFO Onești intră în insolvență

Data publicării:
RAFO

Rafinăria nu mai produce din 2008 însă de abia acum va intra în insolvență în urma unei cereri de deschidere a procedurii venită din partea firmei care asigura paza rafinăriei.

RAFO

Tribunalul Bacău a admis solicitarea societăţii RAFO Oneşti de a a se deschide procedura insolvenţei acesteia şi iniţierea unui plan de reorganizare judiciară, potrivit publicației băcăuane Deșteptarea.

Cererea a venit ca urmare a intrării în incapacitate de plată a debitoarei RAFO. Creditoarea societății este AXA Security, firma care asigura paza rafinăriei. Aceasta a depus la Tribunal solicitarea ca RAFO să intre în procedură de insolvenţă conform Legii 85/2016.

Potrivit liderului sindical Ion Marian, se deschide procedura generală a insolvenţei pe o durată maximă a perioadei de observaţie de 12 luni, până la sfârşitul lunii octombrie 2017.

„În temeiul art. 45 alin. 1 lit. d coroborat cu art. 57 alin. 1 şi art. 73 din Legea nr. 85/2014, instanţa desemnează provizoriu ca administrator judiciar al debitoarei pe CITR Filiala Bucureşti SPRL, care va avea atribuţii de supraveghere a activităţii debitoarei şi atribuţiile prevăzute de art. 58 din Legea 85/2014” – se arată în decizia instanţei. Creditorii au termen până pe 11 decembrie pentru a-şi înregistra creanţele, tabelul preliminar al acestora urmând să fie publicat până pe 31 decembrie şi definitivat până pe 25 ianuarie 2017.

Prima şedinţă a adunării creditorilor va avea loc cel târziu pe 5 ianuarie anul viitor.

„Nici salariaţii Rafo a mai precizat Ion Marian – nu şi-au mai primit drepturile salariale din lună martie 2016 şi absolut toţi se află în preaviz pentru disponibilizare până joi, 10 noiembrie”.

Rafinăria este deținută de firma Anders Capital GmbH, înregistrată în Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova. Aceasta a preluat rafinăria RAFO Onești în prima parte a lunii iunie. Cei doi au preluat rafinăria de la grupul Petrochemical Holding GmbH, înregistrat tot în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski.

Vitalie Cebanu, unul din cei doi acționari ai Anders Capital GmbH este un apropiat al liderului politic basarabean Renato Usatîi și a fost acuzat de deputatul moldovean Iurie Chirinciuc, vara trecută, când Cebanu candida la funcția de consilier municipal al Chișinăului din partea partidului lui Usatîi, că ar fi fraudat instituția de credit Banca de Economii, acuzație pe care Cebanu a respins-o vehement. Cebanu are afaceri în construcții, distribuție de carburanți, comerț și consultanță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri