Site-ul pe care trebuie să-l știe orice muncitor în construcții

Data publicării:
Construction Firm Multiplex Doubles Profits
Foto: Gulliver/GettyImages

Salariile migranților din construcții nu sunt egale în Uniunea Europeană, în condițiile în care 42% din forța de muncă detașată se află în acest sector, astfel că Federația Europeană a Lucrătorilor din Construcții și Lemn a lansat un site de informare, potrivit unui comunicat al Blocului Național Sindical.

Construction Firm Multiplex Doubles Profits
Foto: Gulliver/GettyImages

„Federația Europeană a Lucrătorilor din Construcții și Lemn a dezvoltat un pachet de informații precise, concise și ușor accesibile, cu privire la condițiile de muncă și salarizare în sector, precum și punctele de contact ale organizațiilor sindicale din fiecare stat membru. Toate informațiile sunt disponibile în cadrul unui site (www.constructionworkers.eu), al cărui scop este acela de a furniza lucrătorilor migranți sau celor detașați informații precum: nivelul salariilor, program de lucru, premii, concedii, deduceri salariile, scheme pentru boală și accidente de muncă, scheme de pensii și alte informații similare”, se arată în documentul citat de Agerpres.

Această pagină web și aplicația sa (accesibilă și offline) îi vor ajuta pe muncitori să primească informații privind drepturile lor. De asemenea, muncitorii pot lua legătura cu organizațiile sindicale din țara lor de origine sau din țara gazdă pentru a primi sprijin direct.

„La nivel european, această inițiativă răspunde Directivei 2014/67/CE, care subliniază importanța unui acces mai bun și transparența privind termenii și condițiile angajării în diferite state membre ale UE pentru a asigura aplicarea corectă a Directivei 96/71/CE și prin urmare protejează drepturile muncitorilor detașați”, menționează sursa citată.

Site-ul oferă informații pentru 28 de state europene și este disponibil în 24 de limbi, inclusiv limba română.

Această pagină web este rezultatul unui proiect inițiat de Federația Europeană a Lucrătorilor din Construcții și Lemn cu sprijinul financiar al Comisiei Europene (DG EMPL).

Conform comunicatului, migrația temporară și în special detașarea muncitorilor sunt de o importanță vitală în sectorul construcțiilor datorită faptului că forța de muncă din acest sector este mobilă și totodată, există o cerere mare pentru muncitori calificați și necalificați dar și o concurență puternică între companii.

„Totuși, principiul 'salariu egal pentru muncă egală' nu este întotdeauna respectat. FGS Familia, în calitate de federație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului Construcții din România, dar și de organizație membră a Federației Europene a Lucrătorilor din Construcții și Lemn (EFBWW), susține inițiativa federației europene, având ca obiectiv protecția lucrătorilor, inclusiv a celor migranți sau detașați. 42% din forța de muncă detașată la nivel european se află în sectorul construcții, iar această inițiativă este utilă având în vedere că cea mai mare problemă în pregătirea de politici publice adecvate vine din lipsa unor informații relevante și comparabile”, informează documentul.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri