Tarom: Cât e factura celor două aeronave Boeing 737-800

Doru Cireaşă Data publicării:
18582383_815186068647791_8570575884242209603_n

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, spune că Boeing și Tarom ar fi semnat clauze de confidențialitate privind prețul plătit pe cele două aeronave Boeing 737-800, ultima intrată miercuri în flota liniei aeriene. Prețul unei aeronave este însă cuprins între 50 și 89 de milioane de dolari, adică poate ajunge și de patru ori profitul înregistrat de companie în cel mai bun al al acesteia.

La capătul a zece ani în care nu a achiziționat nicio aeronavă nouă, bazându-se pe vechile aeronave, linia aeriană națională a ieșit al cumpărături pe o piață în care cererea de avioane depășește cu mult oferta. Motiv pentru care statul pare a închide ochii la banii scoși din buzunar pentru achiziția aeronavelor, mai ales că momentul poate fi exploatat cu brio în fața opiniei publice. Informațiile sunt că s-a plătit pe cele două aeronave un preț destul de piperat, spunea recent un oficial din conducerea companiei aeriene, sub protecția anonimatului. Pe piață avionale se vând ca pâinea caldă, iar fostul director general Tarom, belgianul Christian Heinzmann menționa inclusiv posibilitatea de a se adresa pentru achiziții unor producători mai puțin cunoscuți, precum Embraer, pentru a face rost de aeronave. Competiția acum este însă limitată la cei doi mari producători, respectiv Boeing și Airbus.

Preț confidențial

Întrebat de prețul plătit pe aeronave, ecuație de maximă importanță în orice afacere, ministrul se eschivează. Cuc spune că Tarom ar fi convenit cu Boieng o ”clauză de confidențialitate” în privința prețului plătit. Tarom ar fi plătit ”prețul pieței”. Unul care nu este însă mic. Potrivit Forbes, prețul de listă al unui Boeing 737-800 este de 89,1 milioane dolari din care se scad eventuale discounturi acordate de producător.

Publicația menționată notează că gigantul low-cost Ryan Air ar fi plătit pe bucată între 40 și 50 milioane dolari la o achiziție de 175 de aeronave din acest model. Discountul masiv nu ar putut fi obținut de Tarom în condițiile în care linia aeriană a cumpărat aeronavele în viteză, la capătul unor discuții ce au durat doar câteva luni. Cele două aeronave erau destinate de fapt unui low cost din Turcia. Pozele postate inițial pe Facebook de către ministrul Transporturilor indicau un avion cu inscripții bilingve în engleză și turcă.

Dar cât de mare este suma de 89 de milioane de dolari pentru afacerile Tarom? Este uriașă. Este de patru ori mai mare decât cel mai mare profit înregistrat de companie în ultimii zece ani. În 2007, cel mai bun an de după 2000 al companiei și probabil unul din cei doi-trei ani din ultimele două decenii în care Tarom a ieșit pe plus, profitul s-a cifrat la 22 milioane de euro. Practic pentru a plăti ratele la cele două aeronave în zece ani, cât este perioada de leasing, Tarom ar trebui să dedice întregul profit obținut. Dacă acesta va exista căci pe 2017 ministrul Transporturilor speră ca Tarom să ajungă măcar pe zero.

Există însă și reversul monedei. Nu este exclus ca noile aeronave nu numai să nu aducă profit, ci să cauzeze pierderi. Situația este în special îngrijorătoare în privința a alte două aeronave lung curier care ministrul Transporturilor le vrea achiziționate prentru a le introduce în curse către New York și China.

Ministrul Transporturilor a dat miercuri asigurări că alte două avioane lung curier noi vor intra în acest an în flota Tarom. ”Odată cu ele lansăm şi curse directe spre SUA şi China”, spune Cuc.

Compania are însă pierderi uriașe. Reluarea zborurilor către China și Statele Unite, după ce acestea au fost întrerupte în 2003 tocmai din cauza pierderilor, nu se știe dacă va fi profitabilă.

Pentru a își acoperi costurile, o cursă transatlantică trebuie să aibă un grad de ocupare spre 90% în condițiile în care gradul mediu de ocupare Tarom este sub 70%, sub media europeană. Zborurile transatlantice presupun cheltuieli sporite la destinație cu cazarea personalului, servicii tehnice, alimentare, catering, bagaje, etc.

În 2003 numai pe relația New York, compania Tarom înregistra pierderi cifrate anual la 10 milioane de dolari. Compania a încheiat anul trecut cu perderi cifrate la 60 de milioane de lei în condițiile în care planul de management prevedea un profit de 147 milioane lei. Compania nu a mai adus profit de zece ani.

Simpla proprietate a aeronavelor nu aduce obligatoriu profit. Va conta foarte mult managementul acestora, gesionarea costurilor implicate. Asigurarea profitabilității pentru o cursă transoceanică este o dovadă de măiestrie, iar în Europa de est nu sunt multe companii care se încumetă a zbura către America. Situația este îngreunată și de alianța Sky Team, din care face parte Tarom. Concurența făcută de linia aeriană națională ar putea să nu fie văzută cu ochi buni de parteneri de alianță ai Tarom care zboară și ei spre America, cum ar fi Air France sau KLM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri