Tranzacția care ar putea da naștere celei mai mari companii agrochimice din lume 

Data actualizării: Data publicării:
euro bancnota bani 500 GettyImages-689578-3

Oferta de 55 de miliarde de euro înaintată de Monsanto este cu 37% mai mare decât valoarea pe care o avea Monsanto pe 10 mai, ziua când au început oficial negocierile. Dacă va fi acceptată, preluarea va fi realizată cu banii jos.

Ca să facă rost de lichiditatea necesară, Bayer ar urma să ia mai multe împrumuturi şi va face o majorare de capital de aproape 14 miliarde de euro, arată o estimare Wall Street Journal. Compania deja a anunţat că negociază cu Bank of America şi Credit Suisse pentru obţinerea finanţării.â

„Bayer trebuie să plătească atât de mult ca să se asigure că niciun rival nu se va gândi să înhaţe Monsanto. Iar asta afectează pieţele, deoarece există posibilitatea unei creşteri a datoriei şi a capitalului. Iar această tranzacţie va fi în mod sigur scumpă”, a explicat Robert Halver, analist Baader Bank.

Pentru Monsanto este o inversare de roluri. Înainte de a primi oferta de la Bayer, Monsanto a încercat să cumpere de curând un alt jucător mare din domeniu, Syngenta.  

Cea mai mare companie din industria agrochimică 

Aceasta ar urma să fie cea mai mare achiziţie realizată vreodată de o companie germană şi, ar da naştere celei mai mari companii din industria agrochimică.

Pe lângă o divizie medicală foarte puternică, afacerile agricole ale nemţilor de la Bayer se concentrează pe vânzarea de pesticide şi îngrăşăminte chimice. De cealaltă parte, Monsanto este liderul mondial al seminţelor modificate genetic. Mare parte din porumbul şi soia cultivate în Statele Unite sunt culturi de Monsanto. Compania americană a stârnit controverse pentru modul uneori agresiv în care îşi protejează brevetele seminţelor vândute.

Până de curând, Monsanto a încercat să preia compania elveţiană Syngenta. Americanii au făcut o ofertă de 39 de miliarde de dolari, însă au fost refuzaţi. Acum acţionarii Monsanto trebuie să decidă dacă lasă compania sub controlul germanilor.

Este o perioadă efervescentă în această industrie. Anul trecut alţi doi giganţi, americanii de la Dow Chemical şi DuPont au acceptat să fuziuneze punând bazele unei compamnii cu o valoare estimată de 130 de miliarde de dolari.

De asemenea, și elveţienii de la Syngenta vor ajunge până la urmă să fie preluaţi. După ce a refuzat oferta americanilor de la Monsanto, Syngenta a acceptat de curând o ofertă asemănătoare, de 38 de miliarde de euro din partea chinezilor de la ChemChina.

În cursa pentru preluarea companiei elveţiene s-au aflat şi germanii de la BASF, care rămân unii dintre cei mai mari jucători din industria chimică, dar care, fără o fuziune sau o preluare, riscă să piardă teren pe uriaşul segment al îngrăşămintelor şi pesticidelor.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri