Trei sferturi din profit este produs de bănci

Data actualizării: Data publicării:
banca profit shutterstock_515002651
Foto: Shutterstock

Băncile din România au realizat profituri nete în sumă de circa 2,7 miliarde de lei în primul semestru din 2017, potrivit raportărilor companiilor şi datelor Băncii Naţionale.

Altfel spus, profiturile băncilor se ridică la 72% din câştigurile de 3,7 miliarde de lei, ale celor mai importante companii din România, care se îndatorează la bănci şi care sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unei analize cursdeguvernare.ro.

Dacă este inclus şi profitul raportat de Hidroelectrica pe primele cinci luni (774 mil. lei), ponderea profiturilor bănciloreste de 60% din cele ale companiilor mari din România.

Câștigurile băncilor s-au înregistrat mai ales pe seama reducerii cheltuielilor (inclusiv cu provizioanele pentru credite neperformante) şi în condițiile creșterii activității de creditare, respectiv a creşterii veniturilor din dobânzi.

„Rata medie a dobânzii aferente creditelor noi a fost relativ mai ridicată în intervalul aprilie-mai decât cea din trimestrul I”, spune raportul Băncii Naţionale asupra inflaţiei, publicat în august 2017.

Cele mai mari cinci bănci din România după valoarea activelor (BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank și UniCredit România, au înregistrat profituri nete de 2,04 miliarde de lei, în primele șase luni ale anului, adică de aproape 55% din profiturile celor mai importante companii de la Bursă (exclusiv BRD şi Banca Transilvania).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri