Un alt producător uriaș de elicoptere militare vrea să vină în România

Data actualizării: Data publicării:
black1

Producătorul american de elicoptere Sikorsky, controlat de grupul Lockheed Martin, ia în calcul posibilitatea de a produce elicoptere S-70 Black Hawk în România, la Braşov sau Craiova, în cazul în care armata alege acest model de elicopter pentru a înlocui vechea flotă de elicoptere Puma, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţi ai companiei americane, care au avut mai multe discuţii cu oficialii statului român în ultimul an şi jumătate.

black hawk
Foto: Shutterstock

Sikorsky, companie care a fost preluată din 2015 de grupul Lockheed Martin - unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa echipamentelor militare (Aerospace & Defense) -, deţine din 2007 o fabrică în sud-estul Poloniei, la Mielec, singura unitate a companiei din afara Statelor Unite.

Fabrica PZL Mielec a Sikorsky a produs peste 40 de elicoptere Black Hawk pentru clienţi precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Turcia sau state din America de Sud.

Sikorsky este al doilea competitor al Airbus Helicopters pentru dotarea armatei române cu noi elicoptere militare multirol, care să înlocuiască vechile elicoptere Puma, după Bell Helicopter, care propune asamblarea în România a modelului AH-1Z Viper.

Airbus Helicopters a fost mult timp favorită, cu modelul H215 M, în condiţiile în care a construit deja o uzină nouă de elicoptere la Ghimbav, inaugurată în 2016 în prezenţa preşedintelui Franţei.

Totuşi, jucătorii din sector spun că deciziile privind acordarea de contracte de o asemenea anvergură au o componentă politică importantă, iar discuţiile dintre reprezentanţii companiilor şi oficiali români din guvern sau Ministerul Apărării au loc constant.  

„La acest moment, discuţiile (cu oficialii români, n.r.) continuă să fie preliminare, sunt la stadiul de analiză de piaţă, analiză de produs, referindu-se la capacităţile operaţionale ale diferitelor aparate pe care le au în vedere. Sikorsky a fost în discuţii în ultimele 18 luni cu reprezentanţii guvernului României în legătură cu o eventuală achiziţie de elicoptere”, a declarat pentru News.ro directorul regional pentru Europa Centrală şi de Est al Sikorsky Aircraft, Joel Villa.

Compania americană ia în calcul şi producerea elicopterului în România în cazul unei comenzi importante, însă reprezentanţii săi se feresc să anunţe angajamente clare în această fază a discuţiilor.

„Sikorsky şi Lockheed Martin continuă să fie interesate de parteneriate cu ţări care dispun de o bază bună de aprovizionare, de o industrie dezvoltată şi de o forţă de muncă calificată, aşa cum este România. Nu pot face comentarii despre modul exact cum vom acţiona până nu cunoaştem mai mult despre intenţiile guvernului român în legătură cu achiziţia de elicoptere, dar suntem întodeauna deschişi la propuneri”, a mai spus Villa, pentru News.ro.

Totuşi, surse apropiate discuţiilor au declarat, pentru News.ro, că Sikorsky şi compania-mamă, Lockheed Martin, s-au arătat de acord să producă elicoptere Black Hawk în România în cazul în care guvernul decide să cumpere acest model. 

Reprezentanţi ai Sikorsky au vizitat în ultimul an fabricile din România din industria aeronatică şi au reţinut două amplasamente unde ar putea fi produs modelul Black Hawk: fabrica de avioane de la Craiova şi IAR Braşov, potrivit surselor menţionate.

De asemenea, ambasadorul României la Varşovia a vizitat uzina Sikorsky de la Mielec în urmă cu două luni pentru a vedea modul în care funcţionează modelul de producere a elicopterelor.

În cazul unei eventuale decizii de fabricare a elicopterului Black Hawk în România, modelul de producţie ar putea fi cel introdus la fabrica de la Mielec, o fostă uzină de producere de avioane care a trecut, după preluarea de către Sikorsky, la producţia de elicoptere.

La Mielec, cele mai multe componente ale carcasei sunt fabricate local, unele componente sunt produse în Cehia şi Statele Unite, alte componente sunt produse tot în Polonia de furnizori ai Sikorsky (precum Pratt & Whitney) veniţi odată cu producătorul de elicoptere, iar unele componente fabricate la Mielec sunt exportate în SUA, unde sunt asamblate în elicopterele produse acolo.

Un elicopter Black Hawk costă de la 12 milioane dolari, în varianta de bază, până la 25 milioane dolari, preţ care include şi echipamente suplimentare, mentenanţă sau pregătirea piloţilor, însă preţul variază şi în funcţie de dimensiunea comenzii - cu cât comanda este mai mare, cu atât preţul pentru un elicopter este mai mic.

Modelul S-70/UH-60, cunoscut sub numele de Black Hawk, primit de la armata americană, este produs după 1976, an în care a câştigat competiţia pentru dotarea armatei SUA cu elicoptere utilitare.

Recent, armata SUA a anunţat că va continua programul Black Hawk până în 2070, ceea ce ar face din Black Hawk, model din care s-au produs deja peste 4.000 de exemplare, cel mai longreviv elicopter din istorie.

Fabrica din Mielec deţinută în prezent de Sikorsky a fost inaugurată de guvernul polonez în 1938, cu puţin timp înainte de distrugerea ţării de către Germania nazistă şi Rusia comunistă, în urma pactului Ribbentrop-Molotov.

În halele de producţie construite la Mielec în 1938, folosite şi astăzi, s-au produs bombardierele PZL 37, din care peste 20 au ajuns în România în septembrie 1939, aduse de aviaţia poloneză care s-a retras din faţa germanilor şi sovieticilor. Aparatele au fost folosite ulterior de către armata română pe frontul de est.

CONTEXT

Producătorii de elicoptere vizează un contract pentru înlocuirea elicopterelor Puma ale aviaţiei militare româneşti, dintr-o generaţie veche de 45 de ani, chiar dacă unele au fost modernizate la standadul SOCAT.

„Dacă te uiţi la necesităţile din României - şi nimeni nu ştie mai bine decât ministerele despre numărul necesar de elicoptere -, estimarea noastră este că, pentru modernizarea întregii flote militare (a României n.r.), este nevoie de 40-50 de aparate”, a declarat recent Olivier Michalon, vicepreşedinte senior pentru Europa în cadrul Airbus Helicopters, într-o discuţie cu jurnaliştii români.

Reprezentanţii Airbus Helicopters, companie considerată mult timp ca fiind favorită pentru obţinerea contractului, spun că modernizarea flotei de elicoptere militare se poate face în timp.

Interesul este în creştere mai ales după ce România s-a angajat să aloce, din acest an, echivalentul a 2% din produsul intern brut (PIB) pentru Apărare, ceea ce înseamnă, la valoarea PIB estimată pentru 2017 (de circa 180 miliarde euro), un buget al Armatei de circa 3,6 miliarde euro sau 4 miliarde de dolari, din care sumele disponibile pentru contracte de înzestrare sunt semnificativ mai mari ca în anii trecuţi, când bugetul Ministerului Apărării a fost de circa 1,4% din PIB.

Preţul unui aparat H215 al Airbus Helicopters este diferit în funcţie de dotarea cu echipamente, dar reprezentanţii producătorului scot în evidenţă flexibilitatea modelului, care poate fi folosit atât pentru transport de trupe, de personal civil sau de echipe de comando, cât şi pentru supraveghere aeriană, suportul infanteriei la sol sau chiar pentru lupta antisubmarin.

Un nivel de 20 milioane euro pentru un aparat poate fi considerat un prim reper, dar preţul depinde de echipamentele instalate şi de numărul de aparate comandate.

Însă unii experţi, mai ales cei americani, susţin că H215M nu este un elicopter militar în adevăratul sens al cuvântului.

„Dacă iei un elicopter comercial şi îl vopseşti în verde nu înseamnă că ai un elicopter militar. Un elicopter ca Black Hawk a fost creat special pentru luptă, pe baza experienţei din Vietnam cu modelul Huey. Americanii ştiau ce probleme au fost în operaţiuni reale şi ce voiau de la un elicopter, ceea ce nu este neapărat cazul pentru alte elicoptere de pe piaţă”, a declarat pentru News.ro un expert militar, sub protecţia anonimatului.

În ultimele luni au avut loc mai multe discuţii la Romtehnica compania prin care se fac achiziţiile de tehnică militară, ale reprezentanţilor producătorilor interesaţi de contractul pentru noile elicoptere şi reprezentanţi ai aviaţiei militare şi ai altor instituţii româneşti.

Surse avizate au declarat, pentru News.ro, că în rândul experţilor români implicaţi în negocieri nu există deocamdată un consens în legătură cu modul în care ar trebui să arate noul elicopter militar al României.

Unii militari ar prefera un elicopter mare, variantă care ar favoriza H215M, în timp ce alţii consideră că în luptă un elicopter mare este mai degrabă un dezavantaj şi ar prefera un elicopter mai mic şi mai rezistent, variantă care ar favoriza Black Hawk.

Singura certitudine este că elicopterul trebuie să fie unul multirol (care poate fi folosit pentru sarcini multiple: transport de trupe, căutare-salvare, asalt al trupelor speciale şi pentru atac - prin echiparea cu sisteme de rachete, mitraliere sau tunuri), deoarece, spre deosebire de Statele Unite (care folosesc trei mari tipuri specializate de elicoptere militare: de atac, de transport şi utilitare - UH), România nu îşi permite deocamdată o astfel de diversitate de tipuri.

Reprezentanţii Airbus subliniază că, pentru România, avantajul proiectului H215 ar fi atât militar, cât şi economic şi scot în evidenţă avantajul producţiei pentru toată economia românească şi pentru balanţa comercială a României.

În 13 septembrie 2016, fabrica de elicoptere de la Ghimbav a Airbus Helicopters a fost inaugurată oficial, în prezenţa preşedintelui francez François Hollande şi a premierului român Dacian Cioloş.

Airbus Helicopters a precizat că intenţionează să creeze în România un cluster de furnizori care să livreze soluţii şi echipamente pentru fabrica de elicoptere de la Ghimbav.

Airbus Helicopters va demara producţia la Ghimbav după ce obţine comenzi ferme pentru cel puţin 16 elicoptere H215, civile sau militare, potrivit reprezentanţilor companiei.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri