Un gigant industrial din perioada comunistă riscă falimentul

Data actualizării: Data publicării:
fortus

Combinatul de utilaj greu Fortus Iași, aflat în insolvență de 9 ani, riscă să intre în faliment din cauza faptului că Guvernul nu a modificat legislația în vigoare.

Sursa foto: Fortus

Modificarea ar fi permis Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, care este și acționarul majoritar, și principalul creditor al companiei, să șteargă datoria bugetară de aproape 235 de milioane de lei a combinatului către AAAS, potrivit Profit.ro. AAAS ar fi urmat să ia la schimb activul funcțional al unității industriale ieșene.

Fosta AVAS a preluat în 2012 de la ANAF o creanță a Fiscului asupra Fortus Iași în valoare de circa 172,5 milioane lei, la care s-au adăugat, în timp, datorii curente de 62,2 milioane lei. Preluarea a fost posibilă în urma unei OUG emise în acest sens de către Guvernul Ponta. Planul de reorganizare al Fortus Iași prevede că datoria către AAAS urmează să fie stinsă prin darea în plată către instituție a activului funcțional al combinatului, aceasta urmând ulterior să înființeze o nouă companie , având ca bază de capital activul respectiv. Celelalte active, neesențiale, ale Fortus Iași, ar urma să fie vândute pentru achitarea datoriilor către ceilalți creditori, inclusiv către salariați.

Despre Combinatul de Utilaj Greu (CUG), în prezent Fortus SA, se spune că a fost cea mai glorioasă investiţie făcută la Iaşi în perioada comunistă. Atunci CUG Iaşi era unul dintre cele mai mari combinate ale ţării. Comuniştii au investit 16 miliarde de lei pentru ridicarea colosului, între anii '75-'76, la cursul valabil în acea perioadă. Principala „marfă", cea mai preţioasă pentru regimul comunist, erau „structurile sudate şi funcţionale". Ţări precum China, Egipt sau Olanda comandau la Iaşi containere, mori, vagoane siderurgice, diverse alte zeci de componente pentru maşini-unelte.

Cartiere întregi s-au construit în oraş pentru a oferi loc de cazare celor care lucrau în secţiile uzinei. „Nicolina, Bulevardul Poitiers, CUG sunt zone amenajate special pentru muncitori, cu blocuri dotate cu toate utilităţile. S-au dat mii de case muncitorilor din combinat. Era un mare avantaj să lucrezi acolo. Condiţiile de muncă erau grele, dar răsplata pe măsură”, își amintea un fost angajat la combinatului. Până în 1992, combinatul s-a susţinut financiar din contractele semnate în timpul regimului Ceauşescu. Din 1993 au început disponibilizările. În 1995 mai existau doar 4.000 de angajaţi, iar în 1998 în combinat au rămas mai puţin de 2.500 de muncitori. În prezent, fostul CUG, actualul Fortus SA, mai are câteva sute de angajaţi. Terenurile pe care se întindeau halele imense fie au fost năpădite de buruieni, fie au fost vândute de administratorii care s-au perindat la conducere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri