Complexul Energetic Hunedoara cere intrarea în insolvență

Data publicării:
hune

La doar o zi după ce ministrul Energiei, Victor Georgescu, a scris într-o postare pe contul său de Facebook că situația financiară a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este dezastruoasă și s-ar putea ajunge chiar la falimentul companiei, firma de stat își cere intrarea în insolvență.

Decizia a fost luată aseară, din cauza situaţiei financiare dezastruoase în care a ajuns Complexul Energetic Hunedoara. CE Hunedoara va avea pierderi de 400 mil lei în 2015. Ieri ministrul Energiei spunea că încetarea activităţii companiei nu este o opţiune.

Toţi miniştrii Energiei din ultimii ani au promis că vor salva producţia de cărbune şi centralele care depind de această resursă. Nu au reuşit, iar pierderile şi datoriile complexului energetic Hunedoara au crescut de la un an la altul. 

Otilia Nuţu, specialist energie Expert Forum, susține că astfel de companii nu au cum să supravieţuiască acum decât cu subvenţie şi acest lucru nu mai este posibil. Subvenţiile care se bagă de ani de zile în asemenea găuri negre sunt mult mai mari decât costurile sociale ale unor ajutoare sociale pentru persoanele disponibilizate, chiar pe un număr foarte lung de ani. 

Problemele s-au agravat în anul 2012. Atunci, Electrocentrale Deva si Paroşeni au fuzionat pentru a forma Complexul Energetic Hunedoara. Un an mai târziu, în complex au fost incluse şi patru din cele şapte mine ale Societăţii Naţionale a Huilei. Minele rămase vor fi închise până în 2018 de o companie creată cu acest scop. Numai în acest an pierderile companiei de stat cu peste 6.000 de angajaţi vor fi de aproximativ 400 de milioane de lei. Datoriile către buget sunt de 300 de milioane de lei. 

În timp ce închide propriile exploatări de huilă, România importă cărbune. 600.000 de tone în trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri