Consiliul Concurenţei: Legea "51% alimente româneşti în hipermarket" respectă legislaţia europeană

Data publicării:
05 produs-romanesc 20160420084550

”Ar fi putut încălca legislaţia europeană în alte condiţii, dar a fost aleasă formula ”lanţul scurt”, care este acceptată pe plan european. Aplicată corect, îi va avantaja pe consumatori”, a spus marți președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, potrivit News.ro. El a făcut referire la faptul că orice obligativitate impusă marilor lanțuri de retail de a asigura minim 51% produse românești ar fi fost sortită eșecului. În locul unei astfel de obligativități s-a găsit fomula ”lanțului scurt” de aprovizionare.

Şeful Consiliului Concurenţei a explicat că, dacă legea ar fi obligat retailerii, explicit, să aibă la raft 51% produse alimentare româneşti, ar fi încălcat reglementările europene în materie de concurenţă pe o piaţă liberă.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care marile magazine sunt obligate să comercializeze produse alimentare provenite din România în proporţie de cel puţin 51%.

Legea a fost criticată de reprezentanţii retailerilor şi ai patronatelor, în condiţiile în care interzice comercianţilor să perceapă taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft.

Potrivit proiectului, "lanţul scurt de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi".

Pentru reţelele de retail din România, marea problemă a legii este, în continuare, faptul că este greu de aplicat în condiţiile în care pentru multe produse alimentare, precum legume şi fructe, producătorii români nu pot satisface cerinţele din punctul de vedere al calităţii şi cantităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri