Consultanți fiscali: Datoriile firmelor private la stat, o tevatură a Fiscului. Acestea reprezintă doar 4% din veniturile bugetare

Data publicării:
5728ca81682ccfdda6f42690 1

 

La cât de mare este tevatura pentru neplata taxelor la bugetul de stat, sumele reflectate în listele datornicilor recent publicate sunt în opinia unora premii de bună purtare, spune consultantul. ”Dacă scădem sumele contestate, dacă scădem şi sumele uriaşe reprezentând datoriile societăţilor de stat la buget și dacă mai scădem şi sumele datorate de efirme aflate în faliment de câteva decenii dar continuă să apară în evidenţe ori renunţăm la sumele datorate de firme fantomă gen Oana Management Srl cu datorii de 455 milioane lei, vom vedea că ponderea datoriilor reale avute de societăţile private către buget este mult sub 4% din veniturile bugetare”, afirmă el.

Socotelile consultantului sunt următoarele: totalul datoriilor (debite fără accesorii) deținute de societăţile mari (186 entităţi) este de 1,92 miliarde lei, iar totalul datorii (debite fără accesorii) ale societăţilor mijlocii (2.486 entităţi) este de 2,85 miliarde lei. Totalul debitelor este de 4,77 miliarde lei, adică 4,45% din veniturile bugetare de 105,033 miliarde lei.

”Dacă scădem sumele contestate, dacă scădem şi sumele uriaşe reprezentând datoriile societăţilor/entităţilor de stat către stat, şi dacă mai scădem şi sumele datorate de entităţi ce sunt practic în faliment de câteva decenii dar apar în evidenţe sau sumele datorate de firme fantomă gen Oana Management SRL cu datorii de 455 mil lei, vom vedea că ponderea datoriilor reale avute de societăţile private către buget este foarte mică”, spune el.

Adrian Benta consideră că statul, autoritățile fiscale ar trebui ”să se concentreze pe eficientizarea sectorului public unde este principala risipă bugetară fără să mai fie agresiv cu cei din mediu privat”. Analiza poate fi consultată integral aici.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri