Aceleaşi reguli pentru toate băncile

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24

Legea conversiei creditelor la cursul istoric, discutată în aceste zile în Parlament, este aproape imposibil de aplicat, spun reprezentanţii băncilor. Mii de români cu credite în franci elveţieni îşi puseseră speranţe în acest proiect de lege dezbătut de doi ani în Legislativ. Aceştia au fost ocoliţi de modificările legislative decise de Guvern.

De astăzi, clienţii care vor să se împrumute vor compara mult mai uşor ofertele băncilor. Şi asta pentru că legea obligă instituţiile bancare să ofere acelaşi tip de informaţii. A intrat în vigoare o directivă europeană care, în plus, nu le mai permite băncilor să încaseze dobânzi pe timpul executării silite sau penalizări pentru întârzierea la plata ratelor. Modificările nu se aplică creditelor în derulare.

Creditele noi, care vor avea un document tipizat pentru toţi clienţii, vor fi păzite de problemele celor aflate în derulare, promit bancherii.

Vlad Huţuleac, şef de departament credite: „Practic el cu documentul asta, avându-l în forma standard din legislaţie, poate compara ofertele tuturor băncilor din piaţă”.

Bancherii vor fi obligaţi să-şi informeze clienţii, despre cursul valutar, dobânzi şi comisioane. În caz de executare silită nu vor mai putea percepe dobânzi, ca în prezent. Comisionul de rambursare anticipată va fi eliminat, iar evaluarea casei pentru care se acordă credit se va face şi cu evaluatori independenţi, nu doar cu cei propuşi de bancă. Creditele vechi rămân să fie disputate în Parlament: Proiectul de lege vechi de doi ani care propune conversia la cursul istoric a fost reluat în dezbatere.

Dana Demetrian, directorul de retail al unei bănci comerciale: „Această conversie la cursul istoric este aproape imposibil de aplicat, ţinând cont de actualele proceduri contabile şi financiare care se aplică în sistemul bancar”

Peste 4000 de clienţi au apelat la o altă lege controversată: darea în plată. Băncile au răsuflat uşurate pentru că se aşteptau ca sute de mii de români să renunţe la case.

Dana Demetrian, directorul de retail al unei bănci comerciale: „Nu au venit sute de mii de clienţi să aplice pentru darea la plată. Deci clienţii nu vor renunţa la casă, dacă vreţi tradus mai simplu, decât atunci când băncile nu vor mai găsi soluţii”.

După ce băncile au crescut avansul pentru împrumuturile noi până la 35%, au văzut cum afacerea lor se blochează: reprezentanţii celei mai mari bănci din România au dat mai puţin de 100 de credite în două luni. Acum au revenit la avansul de 15%, iar cererile de împrumut au revenit şi ele la câteva zeci pe zi, spun bancherii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri