Casa Verde | Cozi și liste de câteva zile pentru depunerea dosarelor

Data actualizării: Data publicării:
panouri solare bihor

Sunt cozi de sute de persoane în faţa sediilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului din mai multe judeţe. Oamenii au stat în frig chiar și trei nopți, pentru a fi siguri că se vor înscrie pentru programul Casa Verde. Înscrierile încep în această dimineaţă, dar oamenii se tem că nu vor mai prinde fonduri, dacă nu-şi depun dosarele printre primii. Beneficiarii primesc de la stat chiar şi 8.000 de lei.

ACTUALIZARE LUNI, 10 OCTOMBRIE, ORA 9:00.  Peste 150 de persoane aşteaptă acum în faţa Agenţiei pentru Mediu din Alexandria, județul Teleorman, relatează trimisul Digi24, Adrian Cojocaru. Oamenii s-au aşezat la coadă încă de azi-noapte, pentru a fi siguri că îşi vor depune actele astăzi. S-au făcut liste încă de vineri. Inițiativa a fost a celor care s-au așezat la coadă, a explicat pentru Digi24 Ion Rădulescu, directorul Agenției pentru Mediu Teleorman.

În jur de 180 de oameni au șanse să primească finanțare.

În DOLJ au fost alocaţi aproape 2 milioane de lei pentru program ceea ce inseamna un număr de aproape 350 de dosare.

Dosarele se depun in aceasta dimineaţa la sediile teritoriale ale Agenţiilor pentru Protecţia Mediului. Dupa ce dosarul este acceptat, se semneaza contractul de finanţare, se incep lucrărilor si apoi se depune cererea de decontare.

Pentru panourile solare solicitanţii pot primi intre 3.000 şi până 6.000 de lei, iar pentru pompele de caldură, 8.000 lei.

Echipamente finanţate

-3.000 lei panouri solare nepresurizate

-6.000 lei panouri solare presurizate

-8.000 lei pompe de caldură

Paşi accesarea fondurilor

Pasul 1. Depunerea dosarului de finanţare

Pasul 2. Urmărirea site-ului AFM

Pasul 3. Semnarea contractului de finanţare

Pasul 4. Demararea lucrărilor

Pasul 5. Depunerea cererii de decontare.

De altfel, și la SLATINA, cei peste 300 de oameni care aşteptau să intre la Agenţia de Mediu din Olt s-au luat la ceartă. Oamenii au făcut liste de ordine încă de joi, însă imediat ce s-au deschis uşile a fost uitată orice urmă de civilizaţie. A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor locali şi a jandarmilor pentru a-i linişti. Imaginile ne-au fost trimise de un telespectator, căruia îi mulţumim.

Nu uitaţi, dacă aţi fost martorii unui eveniment care poate deveni ştire luaţi legătura cu noi la secţiunea Digivox a site-ului nostru digi24.ro, pe e-mail sau pe contul nostru de Facebook. Ne puteţi contacta şi telefonic sau ne puteţi trimite fotografii şi filmări pe WhatsApp, la numărul 0771.100.304. Este important să precizaţi numele dumneavoastră şi locul de unde transmiteţi.


 

„Avem pâinică, sălămior, avem păturile să dormim la noapte, ne luăm fesul în cap aşa” - spune un bărbat venit de la 50 de kilometri distanţă să îşi depună dosarul pentru Casa Verde. Noaptea petrecută afară sau frigul nu-l sperie. Îl încălzeşte gândul la economia pe care o va face cu panurile solare cumpărate cu banii de la stat.

Nicu Dobrescu, solicitant: „Zicem să ne facem şi noi că e mai ieftin şi nu consumăm atât de mult curent”

Pentru că programul funcţioneză pe principiul "primul venit, primul servit", oamenii s-au organizat şi au făcut o listă care se strigă din două în două ore. La trei absenţe, respectivul e eliminat de pe listă.

Octavian Popa, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj: „Asta e treaba lor, nu e treaba noastră. Dacă ei s-au organizat cu o listă, mi se pare o treabă corectă şi dacă vor reuşi să se stăpânească între ei, e o treabă bună”.

În Dolj au fost alocaţi aproape 2 milioane de lei pentru programul Casa Verde, bani care vor ajunge pentru aproximativ 350 de persoane. Adică exact numărul de oameni înscrişi până acum pe liste.

Tot aceeaşi metodă e folosită şi în Gorj.

În faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj nu se strigă catalogul, ci numele oamenilor care s-au înscris pe liste încă de dimineaţă, în speranţa că aşa vor apuca să-şi depună dosarul pentru Casa Verde.

Înscrierile încep abia luni dimineaţă, aşa că unii şi-au adus mâncare, haine de schimb şi scaune.

Un bărbat spune că oamenii stau la rând întrucât dosarele vor fi depuse în funcţie de listele pe care ei le fac, în raport cu prezenţa.

Dialog cu un alt bărbat care stă la rând:

„Stăm până rezolvăm treaba!

Ce trebuie să faceţi aici?

Stăm pentru proiecte europene, şi am apelat că e...convenabil.

De ce aţi venit de astăzi?

De teamă că nu prindem locuri. Dosarul”.

„Toţi cei care sunt pe listă, prezenţa se va face din oră în oră, sperăm să se respecte că, oamenii cei care stau in frig aici.. .îşi doresc să fie transparenţă”, afirmă o altă persoană.

Prin programul Casa Verde se pot primi până la 8.000 de lei, pentru achiziţia de panouri solare şi pompe de căldură.

Dosarele se pot depune până pe 24 octombrie, dar mulţi dintre cei interesaţi se tem că fondurile alocate pentru Gorj, puţin peste un milion de lei, se vor epuiza rapid.

O situaţie similară e şi în Drobeta Turnu Severin, unde două sute de oameni aşteaptă în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului, unii chiar de două zile.

Deja sunt înscrie 258 de persoane pe listele de aşteptare. A apărut şi un conflict între cei care sunt la rând de vineri şi cei veniţi în această seară, din cauza ordinii pe liste.

Agenţia pentru Protecţia Mediului a a anunţat, încă de săptămâna trecută, că eligibile vor fi numai 131 de dosare, în condiţiile în care se vor acorda 6.000 de lei pentru fiecare instalaţie. 

La rând sunt oameni veniţi din comune, care afirmă că ar face o economie mare dacă ar obţine o astfel de finanţare.

Mulţi sunt veniţi de două zile şi au venit pregătiţi cu haine de schimb şi mâncare, ei dormind în maşinile personale.

Oamenii asteaptă să vadă dacă listele făcute de ei vor fi luate în considerare luni dimineaţă şi sunt nemulţumiţi că nu au putut depune documentaţia pe internet, ceea ce i.ar fi scutit de această experienţă.

Din bugetul total al programului de 94 de milioane de lei, 60 de milioane sunt destinate populației, anunţă Ministerul Mediului.

Echipamentele fianțate prin Program sunt:
● până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
● până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
● până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri