Case plătite prin credite fără drum la bancă

Data publicării:
shutterstock_572749180

 

Tot mai mulţi români cu venituri peste medie plătesc rate direct la dezvoltator. Asta deşi sumele achitate sunt şi de câteva ori peste rata unui împrumut la bancă. O parte dintre apartamente sunt cumpărate drept investiţie, în condiţiile în care nu se plătesc dobânzi. Dezavantajul este că după mai puţin de două luni de neplată a ratei, locuinţa este scoasă din nou la vânzare.

Alina Frimu are 42 de ani şi este avocat. După 13 ani în Italia, s-a întors acasă. Ea şi soţul ei au vrut un apartament. Pentru ei, cea mai bună soluţie au fost ratele la dezvoltator. Vor mai cumpăra unul, dar ca investiţie.

Alina Frimu, proprietar: „Fiind liber profesionist, avocat, veniturile nu sunt constante, într-o lună câştigi mai mult, în alta mai puţin, sunt flexibile, ori le plătesc lunar, ori trimestrial.”

Plăteşte o rată de 2.000 de euro pe lună pentru un apartament de 136.000 de euro şi a dat un avans de un sfert din acest preţ.

La fel ca ea sunt şi alţi români care achită ratele direct constructorilor şi nu băncii. Perioada de creditare, fără dobândă, depinde de zona în care este amplasată locuinţa. Spre exemplu, în cartiere precum Militari vorbim despre o perioadă de 7 ani, iar în cele semicentrale, de 2 sau 3 ani.

În schimb, după 45 de zile de neplată, dezvoltatorul poate să scoată din nou la vânzare apartamentul. Băncile încep procedurile de executare silită după trei luni.

Andreea Comşa, reprezentant dezvoltator: „Sunt tineri antreprenori, sunt clienți care au profesii liberale și preferă să evite birocrația de la bănci și comisioanele. Sunt și străini, mulți cumpără și pentru investiție.”

În unele proiecte, chiar şi o treime din locuinţe sunt vândute aşa. Nu doar românii cu venituri peste medie îşi doresc să devină proprietari. Anul acest, lunile cu cele mai multe împrumuturi au fost mai si iunie, pe fondul alocării fondurilor din programul guvernamentul Prima Casă. În primele şase luni s-au dat credite în valoare de 4,7 miliarde de lei.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Creditele, din păcate, tot pe partea de consum merg înainte. Și creditul de consum, și creditul pentru locuințe, stimulate și de nivelul scăzut al ratelor dobânzilor. Sunt niște riscuri... Creșterea creditării în domeniul imobiliar se aprobă pe niște rate care pe plan european sunt considerate rate de alarmă.

Însă, creditele nu au ajuns la nivelul anului trecut, când mulţi români s-au grăbit să cumpere locuinţe pe fondul discuţiilor despre creşterea avansului la împrumuturi, după aprobarea legii dării în plată.

În perioada ianuarie-iunie au fost acordate împrumuturi în valoare de 5,7 miliarde de lei, cu 20% mai puţin faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri