Creditul imobiliar din România, mai scump decât în Franţa

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Guvernul vrea să elimine TVA-ul la tranzacţiile imobiliare, în speranţa că astfel preţul apartamentelor va scădea. Măsura face parte din programul de Guvernare şi trebuia să intre în vigoare la 1 martie. Dezvoltatorii spun că eliminarea TVA nu va reduce preţurile. Românii care au emigrat în vestul Europei îşi cumpără apartamente cu dobânzi de peste două ori mai mici decât cele cerute de băncile din România.

Cristian locuieşte de şapte ani în Grenoble, în Franţa. A renunţat la chirie pentru a-şi cumpăra un apartament la poalele Alpilor. A cerut băncii un împrumut de 130.000 de euro.

Cristian Oanea, român stabilit în Franţa: Este vorba despre un apartament de 4 camere. Am făcut simulări la mai multe bănci. Societe Generale mi-a propus o dobândă de 1,65%, pe 20 de ani şi CreditAgricole mi-a propus o dobândă mai mică, mai avantajoasă de 1,46%.

În România, dobânda, rata şi suma totală de rambursat sunt mai mari. Pentru creditul luat în Franţa, cu avans zero, rata lunară este de 690 de euro, iar la final, debitorul va plăti cu 30.000 de euro peste suma împrumutată. În România, pentru accesarea unui asemenea împrumut, clientul trebuie să aducă de-acasă minimum 15% din sumă. Va plăti o rată lunară de peste 770 de euro. Într-un final, banca va încasa peste 50.000 de euro, pe lângă banii împrumutaţi.

Până la urmă şi băncile profită! Dacă au clienţi la acest cost, poate e şi problema noastră, a clienţilor, că acceptăm treaba aceasta”, spune un bucureştean.

Guvernul întârzie adoptarea unei măsuri fiscale promisă în programul de guvernare: TVA zero pentru tranzacţiile imobiliare. Deşi trebuia să fie aplicată de la 1 martie, măsura ar putea intra în vigoare abia la mijlocul anului, pentru că proiectul de lege abia a fost trimis în Parlament. În plus, are nevoie şi de un aviz de la experţii Comisiei Europene.

Sorin Grindeanu, premierul României: Procedura este să notificăm Comisia Europeană, să justificăm de ce susţinem, pentru că susţinem.

Legea nu doar că ar putea bloca piaţa imobiliară, dar nici nu va avea efectul aşteptat, avertizează dezvoltatorii. Aceştia spun că locuinţele se vor ieftini doar pe hârtie, nu şi în realitate, pentru că reducerea TVA se va aplica doar pentru cumpărător, nu şi la achiziţia materialelor de construcţie sau a terenurilor.

Daniel Tudor, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: Cel mai probabil, dezvoltatorii o să aleagă să nu scadă preţul, ci să crească profiturile directe.

Până în acest moment nu s-a făcut niciun studiu de impact pentru această lege iar şeful Guvernului a spus că eliminarea TVA la locuinţe se va face indiferent de valoarea acestora, deşi iniţial se discutase despre un prag de cel mult 100.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri