De ce se scumpește uleiul de măsline

Data publicării:
masline

Este un an oribil pentru producţia de ulei de măsline din Italia, care este de aşteptat să scadă cu peste 60% în sezonul 2016-2017. Este de altfel o tendinţă mondială, influenţată de condiţiile meteorologice nefavorabile, iar aceasta s-ar putea reflecta şi în preţul de la raft.

Dintr-unul dintre cei mai mari producători de ulei de măsline, cu 40% din producţie pentru exporturi, Italia a ajuns să-şi acopere consumul intern din importuri. Cel mai slab an era 2014, când erau produse doar 200.000 de tone, însă sezonzul actual ar putea fi chiar sub acest nivel. De altfel, datele forului internaţional din domeniu arată că este aşteptat ca la nivel mondial producţia să scadă cu 20%.

În timp ce producţia a scăzut, producătorii italieni au primit chiar şi 6 euro la litrul de ulei extravirgin, ceea ce reprezintă un preţ cu peste 60% mai mare faţă de sezonul precedent.

De asemenea, şi în Spania, preţurile au urcat cu peste 35%. Spania, cel mai mare producător, va avea o scădere a producţiei de doar 8%, până la 1,28 milioane de tone, cam jumătate din producţia mondială.

Iar în timp ce vremea se schimbă, o dată cu ea se modifică şi preţurile de la raft. Spre exemplu, numai între 2014-2016 uleiul de măsline s-a scumpit, în Europa, cu peste 25%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri