Guvernul adoptă supraacciza la combustibili. Când și cu cât se scumpesc benzina și motorina

Data actualizării: Data publicării:
Koehler Urges Higher Gas Prices
Foto: GettyImages

Ședința de miercuri a Executivului cuprinde subiecte precum reintroducerea supraccizei la carburanți, înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere și plata defalcată a TVA.

Nemulțumit că atunci când a fost scoasă supracciza la carburanți prețurile acestora nu au scăzut, premierul Mihai Tudose vrea acum reintroducerea supraaccizei. El amenință cu măsuri de penalizare a comercianților de carburanți, dacă prețurilor practicate vor crește.

Supraacciza la carburanţi va fi o decizie implementată în toamna aceasta, dar încă se negociază cu producătorii. Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni. Dacă tot nu s-a uşurat, să o punem la loc, măcar din banii ăia poate mai facem un spital, că nu am scos-o ca să se îmbogăţească distribuitorii”, a declarat recent Mihai Tudose. Modificările Codului Fiscal care includ și reintroducerea accizei sunt discutate miercuri în ședința de Guvern. Alte subiecte discutate vor fi cota defalcată de TVA, înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere, modificări aduse legii apei potabile, etc.

Șoferii vor plăti cu 0,45 de lei mai mult pe litrul de benzină sau de motorină și cu 18 lei mai mult pe alimentarea cu 40 de litri a rezervorului mașinii personale, Guvernul urmând să majoreze considerabil accizele la carburanți de la 1 septembrie. Ministerul Finanțelor Publice are două mari justificări pentru aceste scumpiri.

Accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, potrivit noilor niveluri din proiectul de actul normativ al Guvernului.

Pentru menținerea prețurilor produselor petroliere competitive în regiune, se propune revenirea, pentru benzină și motorină, la nivelurile accizelor practicate în anul 2016, respectiv:

  • Benzină cu plumb, nivelul accizei se modifică şi va fi de 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri.
  • Benzină fără plumb, nivelul accizei se modifică şi va fi de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri.
  • Motorină, nivelul accizei prevăzut se modifică şi va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

Citește aici despre efectul reintroducerii supraaccizei asupra prețurilor la carburanți, comparativ cu alte țări UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri