Primul caz de reducere a creditului în franci elveţieni

Data publicării:
franci elvetieni

Există speranţă pentru românii cu credite în franci elveţieni. Comisia pentru Soluţionarea Alternativă a Litigiilor a înregistrat primul succes în cazul unei persoane care s-a împrumutat în moneda elveţiană. Rezultatul: reducerea ratei. Reprezentanţii Comisiei spun că oamenii au şanse mai mari să negocieze cu băncile dacă apelează la ei şi nu mai merg în instanţă.

În 2007, când a luat un credit în franci elveţieni, acest client al unei bănci nu se gândea la calvarul prin care va trece peste ani.

Nicuşor Perian, client bancă: „Am plecat la început cu o rată de 11 milioane şi am ajuns cu o rată, cel mai mult cred că a fost undeva pe la 27 de milioane. Am încercat să negociem în toată această perioadă cu ei. Banca a fost foarte rece. Trei joburi mi-am luat ca să pot să duc creditul ăsta mai departe.”

În 10 ani a plătit puţin peste 20.000 de franci elveţieni. A apelat la Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor, iar în final banca i-a redus datoria cu 14.000 de franci, iar dobânda a scăzut la aproape jumătate.

Nicuşor Perian, client bancă: „De la o rată pe care o aveam undeva pe la 23 de milioane, am ajuns la o rată de 17 milioane.”

Spre deosebire de instanţă, în cazul concilierilor, negocierile se fac pentru fiecare caz în parte.

Radu Rizoiu, avocat conciliator: „Îşi socotise situaţia la rece foarte obiectiv. A spus: eu îmi permit să plătesc pe lună maxim atât. Hai să vedem cum găsim o soluţie pentru a ajunge la acest rezultat.”

În ultimele luni, tot mai mulţi oameni au renunţat la acţiunile în instanţă şi s-au aşezat la masa negocierilor cu băncile, spun reprezentanţii Centrului de Soluţionare a Litigiilor.

Alexandru Păunescu, preşedinte CSALB: „De vreo lună şi jumătate-două, cererile consumatorilor sunt din ce în ce mai multe acceptate de către bănci. Urcăm uşor spre cât mai multe cereri pe care sunt de acord să le soluţioneze, să le negocieze cu consumatorul.”

În prezent, Centrul de Soluţionare a Litigiilor are 253 de solicitări înregistrate, iar din cele 108 dosare pe care le are în analiză, 41 au fost deja rezolvate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri