Produse româneşti şi nu prea

Data publicării:
fructe legume FB

Comisia Europeană nu vede cu ochi buni legea care promovează produsele româneşti în marile magazine şi acuză practici anti-concurenţiale. Totuşi, proiectul de hotărâre care ar trebui să reglementeze prezenţa produselor româneşti în magazine lasă o portiţă deschisă pentru alimentele din import.

Acestea vor putea fi aduse fără probleme în România, pentru că în procentul de 51% intră şi produsele care ajung în maximum 3 zile pe raftul marilor magazine, indiferent de ţara din care provin.

Oficialii europeni au avertizat că legea ar putea aduce României o procedură de infrigement pentru că promovează doar alimentele locale.

51% din produse vor proveni de pe lanţul scurt de aprovizionare şi nu sunt doar proaspete cum scrie în lege, ci şi congelate. Nu înseamnă că vor fi neapărat româneşti, dacă sunt aduse în trei zile de peste graniţă.

Achim Irimescu, ministrul agriculturii: „Definiţia permite şi produse din zona frontierei, pe o anumită rază din Bulgaria şi Ungaria”.

Clienţii nici nu vor să audă însă de abateri de la lege.

51% din carnea, laptele, mierea, pâinea, legumele şi fructele vor putea fi cumpărate doar de la fermieri, asociaţii şi procesatori, nu şi de la distribuitori, spune legea supermarketurilor care intră în vigoare la începutul anului. Comercianţii vor trebui să anunţe anual Ministerul Agriculturii ce cantitate de alimente au nevoie, iar producătorii recolta preconizată. Legea ar trebui să impulsioneze producţia autohtonă şi asocierea fermierilor, care au avut de suferit în ultimii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri