Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la un nivel maxim al ultimilor patru ani

Data publicării:
Inflation Hits 11 Year High
Foto: Gulliver/GettyImages

Creşterea preţurilor a făcut ca inflaţia anuală să atingă, luna trecută, cel mai înalt nivel din ultimii patru ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Rata inflaţiei a urcat în septembrie la 1,8 la sută, de la 1,2 la sută cât era cu o lună înainte.

Inflation Hits 11 Year High
Foto: Gulliver/GettyImages

Potrivit datelor oficiale, preţurile alimentelor au crescut în ultimul an cu 2,74 la sută. Cap de listă la creşterile de preţuri sunt citricele, cu aproape 23 de procente.  În cazul mărfurilor nealimentare, topul scumpirilor este condus de energia electrică: un plus de aproape 5 la sută. Iar la servicii, cele mai mari creşteri au avut loc la transportul aerian. Biletele de avion conduc clasamentul în acest caz, cu peste 23%.

Banca Națională a României a revizuit la începutul lunii august prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%.

În luna august, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,2%. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în septembrie, în medie, cu 0,5% comparativ cu luna august.

Faţă de luna august, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a noua lună a acestui an, la legume şi conserve de legume (5,11%), ouă (4,16%) şi combustibili (2,19%).

Scumpirea carburanţilor a avut un impact semnificativ asupra tuturor preţurilor, analiştii economici avertizând asupra unei creşteri importante în cazul tuturor mărfurilor. 

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie. 

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa că majorarea accizei va genera o scumpire de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină.

(sursa: Digi24, News.ro)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri