Re/Max: Evoluție în creștere a preţurilor la locuinţe și chiriilor pe 2017

Data actualizării: Data publicării:
joi-time-proprietar-vs-chirias

Evoluția este cauzată de programele guvernamentale dedicate achizițiilor de locuințe și creditprii facile. Evoluția chiriilor va fi similară.

joi-time-proprietar-vs-chirias

Până la finalul anului, preţurile pentru locuinţele din zonele urbane vor creşte cu 8-10%, comparativ cu tarifele din 2016, potrivit unei analize a companiei de consultanţă Re/Max. De asemenea, o evoluţie asemănătoare este aşteptată şi în ceea ce priveşte chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, preţul/mp va creşte cu cca. 7-10% faţă de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.

Dacă în 2016, în România, preţul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul în curs, specialiştii Re / Max anticipează o creştere situată între 8-10%, potrivit wall-street.ro.

"Programele guvernamentale şi condiţiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienţi aflaţi la prima tranzacţie imobiliară. Astfel, o dată cu cererea de pe piaţă a crescut şi valoarea ofertelor. Dacă în 2015, preţul mediu pentru închirierea unui apartament din zona urbană a fost de cca. 440 euro, un an mai târziu, preţul pe metru pătrat pentru un imobil asemănător a crescut cu puţin peste 5 euro. Pentru perioada următoare, anticipăm un ritm de creştere mai accelerat, în linie cu tendinţele europene, atât în zonele urbane, cât şi în cele periferice şi în oraşele mai mici", a menţionat Răzvan Cuc (foto), preşedinte Re/Max România.

Potrivit analizei Re/Max, căutările pentru o nouă tranzacţie imobiliară încep în mediul online, motoarele de căutare arătând o creştere semnificativă în 2016, mai exact de 3,5 ori faţă de anul anterior, a accesărilor pentru cuvântul "casă. Acelaşi raport arată că, pe loc secund în clasament, se află cuvântul cheie "apartament", urmat îndeaproape de "teren". Nivelul de căutări pe ultimele două segmente a rămas stabil însă în ultimii 5 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri