Scandalul ouălor toxice a ajuns în România. Cât de periculos este fipronilul

Data publicării:
fipronil oua shutterstock_694278346
Foto: Shutterstock

Tona de gălbenuşuri toxice, descoperită la Timişoara, a fost distrusă de inspectorii sanitari. Ar fi trebuit să ajungă, în zilele următoare, în patiserii şi restaurante, dar au fost depistate la timp. Alte 15 ţări europene au anunţat că au descoperit ouă cu insecticid. Medicii atrag atenţia că alimentele contaminate cu acest tip de substanţă pot fi mortale.

Tona de gălbenuş toxic provenită din Germania a fost depistată într-un depozit frigrorific din Timișoara. De acolo ar fi trebuit să ajungă în următoarele zile în patiserii şi restaurante din vestul ţării.

Gălbenușul de ou lichid este folosit în industriua alimentară, în lanțurile de patiserii și brutării. Față de oul obișnuit, produsul are un termen de valabilitate mai mare, este mai ieftin și face economie în timpul alocat producției. Angajații nu trebuie să separe albușul de gălbenuș atunci când vor să pregătească o prăjitură.

Autorităţile de la noi au intrat în alertă imediat ce laboratoarele din Germania au semnalat prezenţa unui pesticid periculos în gălbenuşurile de ou.

Analizele au fost făcute într-un laborator, iar după ce s-a descoperit că produsele conțineau urme de fipronil, inspectorii din Timișoara au identificat lotul și l-au trimis spre incinerare.

Dacă ajunge în alimente, Fipronilul este extrem de periculos.

„Efectul poate să fie chiar letal dacă s-au consumat mai multe produse contaminate cu această substanţă. Efectele apar la puțin timp de la ingestie, cu grețuri, vărsături, transpirații, stare lipotimică, leșinuri și la unele personae pot să apară crize convulsive”, explică Tănase Popa, șeful secției UPU Deva.

„Nu există un antidot specific. În urma ingestiei se realizează gavaj gastric şi administrare de cărbuni activi, iar pentru înlăturarea efectelor de tip hiperexcitabilitate se pot administra sedative şi tranchilizante”, spune dr. conf.univ. Sorina Ciurlea, farmacist.

Crescătorii de găini din România nu-şi explică însă cum au putut fi infestate ouăle.

„Nu se folosește așa ceva pentru că nu avem de ce să îl folosim. Găina, după știința mea nu are decât doi dăunători, e vorba de păduchi și de căpușe, care se tratează cu totul și cu totul cu alt produs, nicidecum cu un asemenea insecticid”, spune Constantin Buzatu, crescător de găini.

Scandalul ouălor contaminate a pus pe jar autoritățile din mai multe țări europene.

„Procesatorii de produse de origine animală, în momentul în care produc noi șarje, au un program de autocontrol. Și autoritățile veterinare din Uniunea Europeană, după un grafic special întocmit efectuează recoltări de probe și analize aferente”, spune Adrian Popa, director executiv la DSVSA Timiș.

Fipronilul este interzis în cele mai multe țări din Europa, mai puțin în Olanda și Suedia. Scandalul a pornit după ce mai multe lanțuri de magazine din Europa s-au aprovizionat cu ouă provenite de la ferme din Olanda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri